Читај ми

ПРВА ВОЈНИЧКА ПАСУЉИЈАДА У ВЕТЕРНИКУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић свечано је отворио прву Војничку пасуљијаду у Ветернику, манифестацију која се данас одржава испред МЗ „Ветерник", акоја је уједно и организатор у сарадњи са Првом бригадом копнене војске.

- Није изненађење што се прва Војничка пасуљијада у Новом Саду одржава управо у Ветернику, имајући у виду историјат настанка овог насеља, некада малог, а данас по броју становника већег од доброг дела општина у Војводини. Ветерник је добио назив по једном од врхова Кајмакчалана, насеобини солунских добровољаца, који су се након рата одлуком краља Александра, населили управо овде. Ветерничани су организовали ово окупљање у сарадњи са Војском Србије, јер су нашли спону којом се одаје почаст историји нашег народа и овог насеља. Наиме, окупили смо се данас око онога што је препознатљиво за све који су некада служили војску, а то је војнички пасуљ. Он има посебну симболику, јер не представља само пуку храну, већ симболизује за наш народ снагу да се издрже велика искушења. Честитам организатору и свим учесницима, а надам се да ће Ветерничании и њихови гости уживати у добром пасуљу и дружењу - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Званичан програм у организацији МЗ „Ветерник“ почео је у 11 часова, кувањем пасуља и отварањем изложбе војних експоната коју је организовала Прва бригада копнене војске. Укупно је пасуљ кувало 35 екипа, он је био бесплатан за посетиоце манифестације, а одржан је и културно-уметнички програм. Сва средстава која су уплаћена за учешће у овој манифестацији која има хуманитарни карактер, биће прослеђена једној социјално угроженој породици из Ветерника.

Нови Сад, 26. септембар 2015. године