Туризам

НОВИ САД – ПОПУЛАРНА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА

Позициониран на Дунаву, са Тврђавом из XВИИ века, на раскршћу најважнијих саобраћајница, у близини Фрушке горе са 17 културно-историјски важних манастира, са салашима у непосредној околини, атрактивним старим градским језгром, многобројним музејима, престижним Новосадским сајмом, и као домаћин бројних светски познатих фестивала и манифестација, Град Нови Сад поседује сву потребну разноликост понуде неопходну једном савременом туристичком центру који жели и може да оствари запаженије место на туристичкој мапи света.

Град је одлично повезан путном и железничком мрежом. На удаљености је од само једног сата вожње од аеродрома Никола Тесла, лежи на коридору 10, док је Еуро вело 6 бициклистичком трасом повезан путем који води од Саинт Назаире до Констанце. Реком Дунав (коридором 7) Нови Сад је повезан са Северним морем на северу и Црним морем на истоку.

Туристичке атракције Града Новог Сада:

СТАРО ГРАДСКО ЈЕЗГРО

Архитектура града представља мешавину више различитих стилова. Најстарија кућа „Код Белог Лава“ изграђена је пре 1720. године. Градске улице красе неколико велелепних палата с краја 19. и почетка 20. века: Танурџићева, Менратова, Ватикан, Клајнова и друге, као и бројни сакрални објекти који припадају различитим конфесијама.

Трг слободе

Трг слободе је највећи централни градски трг, настао у 18. веку. На ободу трга су зграде са краја 19. и почетка 20. века. Трг је одувек био место обележавања значајних догађаја из историје града, као и место окупљања људи и одржавања разноврсних и бројних манифестација. У средишту је споменик Светозару Милетићу. Споменик је рад Ивана Мештровића. На западној страни трга је Градска кућа изграђена 1894. године у неоренесансном стилу, по пројекту Ђерђа Молнара. Дуж фасаде истиче се 16 алегоријских фигура грчких богиња. На супротној страни трга висином доминира римокатоличка жупа “Име Маријино”, а изграђена је у неоготском стилу 1895. године.

Змај Јовина улица

Змај Јовина улица је једна од најстаријих новосадских улица. Протеже се од Трга Слободе до Владичанског двора. Данашњи изглед је добила у другој половини 19. века, током обнове града након бомбардовања града са Петроварадинске тврђаве од стране аустроугарске војске.

Дунавска улица

На почетку Дунавске улице, налази се Градска библиотека и читаоница. Састоји се из три дела: из правца Змај Јовине улице су једноспратне куће са леве и десне стране, у чијим приземљима су локали различитих намена; други део је Дунавски парк, с једне, и Збирка стране уметности, Команда гарнизона, Музеј Војводине и Музеј савремене уметности Војводине, с друге стране, док је у трећем делу, у близини Дунава, башта Официрског дома, са леве стране, и вишеспратне куће у необарокном стилу, са десне стране улице.

Пашићева улица

Пашићева улица, такође је једна од најстаријих улица у граду. На самом улазу у улицу, поред Владичанског двора је православна Саборна црква Светог Ђорђа. Подигнута је почетком 18. века, а данашњи изглед цркве датира из 1905. Године. У овој улици се налази И седиште Матице Српске, а преко пута је Николајевска црква.

Трг Галерија и Јеврејска улица

На Тргу Галерија, који носи назив по три галерије смештене на њему, налази се Спомен-збирка Павла Бељанског, основана 1971. године. Збирка је богата сликама српског сликарства насталих у 20. веку, дар српског дипломате и колекционара чије име носи.

До поменутог комплекса налази се Галерија Матице Српске, са сталном поставком, која хронолошки представља српску националну уметност од 16. до 21. века. У њој се чува преко 7000 дела која је сврставају у један од најбогатијих уметничких музеја у земљи.

На другом крају трга, налази се галерија Поклон збирка Рајка Мамузића. Збирка је богата сликама – уља на платну, скице, графике, таписерије савремене српске уметности, од краја ИИ Светског рата.

У Јеврејској улици је Синагога, јеврејска црква, саграђена 1909. године по пројекту архитекте Липота Баумхорна. Грађена је у стилу сецесије. Због изузетне акустике у Синагоги се данас одржавају концерти класичне музике.

ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА

Петроварадинска тврђава се простире на површини од 112,5 ха, грађена је у 17. и 18. веку и представља културно-историјски споменик. У оквиру Тврђаве се налазе Музеј Града Новог Сада, Академија уметности, Астрономска Опсерваторија и Планетаријум и Архив Града.

Петроварадинска тврђава је једна од највећих и најочуванијих тврђава у Европи и представља право ремек-дело барокне војне архитектуре. Подигнута је на каменитој хридини изнад Дунава, где је још у време Римске империје на подручју данашње Горње тврђаве постојало утврђење Цусум. Градња је трајала од 1692. до 1780. године.

ДУНАВ

Дунав је и са аспекта туризма једно од основних обележја Новог Сада, а нарочито познато шеталиште Београдски кеј и бројне плаже дуж обале од којих је најлепша и најуређенија „Штранд“. На другом крају Београдског кеја, налази се Рибарско острво, које се издваја по гастрономској понуди, сплавовима и једином туристичко-апратманском насељу у Новом Саду, „Рибарско острво“, које има највишу категорију (4*).

НОВОСАДСКИ САЈАМ

Основан је 1923. године, а годишње га посети око 1.200.000 људи. Највећи и најпосећенији догађај је Међународни пољопривредни сајам са око 2000 излагача из Србије и иностранства. На Новосадском сајму годишње се организује око 20 сајмова и изложби и 400 догађаја у конгресном „Мастер центру“.

У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ ГРАДА

Фрушка гора са манастирима

Фрушка гора са Националним парком од око 25.000 ха, на којој се налази 16 православних манастира (осниваним у периоду од 15. до 18. века као задужбине српских деспота), са шумовитим пределима, ретким биљним и животињским врстама, природним резерватима, бројним језерима, стазама за шетњу и вожњу бицикла (око 800 км маркираних стаза), планинарским домовима и хотелима, налази се делом на и новосадском подручју и представља једно од најсадржајнијих туристичких целина Подунавља.

Салаши

Салаши својим аутентичним изгледом подсећају на прошла, романтична времена, панонских руралних насеља. Данас су чувари времена и традиционалног начина живота, и као такви све више привлаче пажњу туриста. Салашарска насеља на територији Новог Сада налазе се на Ченеју, у Ветернику, Бегечу и каћком атару.

ФЕСТИВАЛИ И МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Од бројних манифестација (око 200 манифестација у 2014. години), Нови Сад је најпознатији по следећим (које доводе више хиљада страних туриста у наш град):

НОМУС (Међународни фестивал озбиљне музике) 23-29 април 2014.године
МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ 20-26 мај 2014. године
СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ (позоришни фестивал) 25.мај – 03.јун 2014.
ЗМАЈЕВЕ ДЕЧИЈЕ ИГРЕ (фестивал за децу) 04-08 јун 2014.
ИНТЕРФЕСТ (фестивал вина) јун 2014.
ИНФАНТ (интернационални фестивал алтернативног и новог театра) 25.јун-03.јул 2014.
ЕXIТ (музички фестивал) 10-13 јул 2014.
ДАНИ БРАЗИЛА (новосадски самба карневал) 15-17 августа 2014.
CINEMA CITY (филмски фестивал) 21-28. јун 2014.
ИФУС (интернационални фестивал уличних свирача) 04-07. септембар 2014.
ЈАZZ ФЕСТИВАЛ 12-15.новембар 2014.

ЕXIТ је освојио прво место у категорији највећих европских фестивала на церемонији доделе Европских фестивалских награда за 2013. годину, која је одржана на фестивалу Eurosonic Noorderslag у Гронингену у Холандији.

Нови Сад може да се похвали најдужом стазом за планински скејтборд, па управо Буковачка стаза важи за једну од најзахтевнијих, а по својој дужини од 700 метара и атрактивности спада међу водеће светске стазе. Управо ове године, 05. и 06. септембра на овој стази, одржаваће се СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ПЛАНИНСКОМ СКЕЈТБОРДУ - ДИСЦИПЛИНА БОРДЕР КРОС. У 2013. години, овом такмичењу је присуствовало 120 такмичара из преко 20 земаља.

Ипак, једна од највећих журки на отвореном у току зимских месеци, која се одржи у Новом Саду, је журка у време дочека Нове године на централном градском платоу, када се окупи и до 40.000 посетилаца из земље и иностранства, да уз звуке популарне музике и погледом на сат Католичке цркве дочека Нову годину.

Према подацима Републичког завода за статистику, током 2013. годину у Новом Саду остварено је преко 117.000 долазака (117.499). што значи да је укупан број долазака туриста (домаћих и страних туриста заједно), у наведеном период био за 8% виши него у истом периоду претходне године, док је укупно остварених ноћења домаћих и страних туриста било преко 240.000 (240.512 туриста), што је више у односу на исти период претходне године за 8.9%. Идентичан тренд раста долазак и ноћења туриста у Нови Сад, настављен је и на почетку 2014. године.

У периоду јануар-март ове године дошло је 19,2% више домаћих и страних туриста, у поређењу са истим периодом претходне године. Када је реч о ноћењима туриста, у Новом Саду је од почетка године до краја марта 2014. године, ноћило 24% више домаћих и страних туриста него у истом периоду претходне године.

Од почетка 2014. године највећи број туриста из иностранства нам долази из земаља региона, Турске, Русије, Немачке, Шпаније, Велике Британије, Румуније, Мађарске, Италије, САД, док је забележен и долазак туриста из Израела, са Хаваја, из Мексика.

Посебан податак се односи на доласке туристичких бродова у Нови Сад. Прошле године у Нови Сад је бродом дошло преко 60.000 туриста, углавном из западне и северне Европе, али су забележене и групе и из Средње Америке (Мексимо).

Више информација на сајту Туристичке организације Града Новог Сада www.novisad.travel и у Инфо центрима на Булевару Михајла Пупина 9 и Јеврејској 10.

Гастрономија
Смештај у Новом Саду