Čitaj mi

PRVA VOJNIČKA PASULJIJADA U VETERNIKU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svečano je otvorio prvu Vojničku pasuljijadu u Veterniku, manifestaciju koja se danas održava ispred MZ „Veternik", akoja je ujedno i organizator u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske.

- Nije iznenađenje što se prva Vojnička pasuljijada u Novom Sadu održava upravo u Veterniku, imajući u vidu istorijat nastanka ovog naselja, nekada malog, a danas po broju stanovnika većeg od dobrog dela opština u Vojvodini. Veternik je dobio naziv po jednom od vrhova Kajmakčalana, naseobini solunskih dobrovoljaca, koji su se nakon rata odlukom kralja Aleksandra, naselili upravo ovde. Veterničani su organizovali ovo okupljanje u saradnji sa Vojskom Srbije, jer su našli sponu kojom se odaje počast istoriji našeg naroda i ovog naselja. Naime, okupili smo se danas oko onoga što je prepoznatljivo za sve koji su nekada služili vojsku, a to je vojnički pasulj. On ima posebnu simboliku, jer ne predstavlja samo puku hranu, već simbolizuje za naš narod snagu da se izdrže velika iskušenja. Čestitam organizatoru i svim učesnicima, a nadam se da će Veterničanii i njihovi gosti uživati u dobrom pasulju i druženju - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Zvaničan program u organizaciji MZ „Veternik“ počeo je u 11 časova, kuvanjem pasulja i otvaranjem izložbe vojnih eksponata koju je organizovala Prva brigada kopnene vojske. Ukupno je pasulj kuvalo 35 ekipa, on je bio besplatan za posetioce manifestacije, a održan je i kulturno-umetnički program. Sva sredstava koja su uplaćena za učešće u ovoj manifestaciji koja ima humanitarni karakter, biće prosleđena jednoj socijalno ugroženoj porodici iz Veternika.

Novi Sad, 26. septembar 2015. godine