Читај ми

ПРЕДСТАВНИЦИ ОСАМ ЕВРОПСКИХ ГРАДОВА ПОДРЖАЛИ НОВИ САД НА ПУТУ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2021.

Представници осам европских градова који су протеклих година дали велику подршку Новом Саду на путу ка кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године посетили су Нови Сад, где су са представницима Града и Организационог одбора ЕПК 2021. одржали радни састанак на којем су разменили знања и искуства. Њихова посета Новом Саду последњи је велики догађај пред Конференцију подунавских градова и регија у Бриселу која ће бити одржана 16. октобра, а на којој ће бити представљена и предата апликација за кандидатуру. Након састанка, у Свечаној сали  Градске куће одржана је конференција на којој је члан Градског већа за културу Вања Вученовић пожелео гостима добродошлицу и захвалио им се на подршци.

- Након четири године, дошли смо до краја процеса кандидатуре. Урадили смо много тога и верујем да ће наши напори уродити плодом и да ће Нови Сад 2021. године постати Европска престоница културе. У том послу помогле су нам новосадске установе културе, различита удружења и организације, медији, као и целокупна јавност и ово је прилика да им се на томе захвалимо - изјавио је Вања Вученовић и додао – Посебну захвалност дугујемо нашим партнерима, градовима који су већ били Европска престонице културе или ће то тек постати. На састанку, са њиховим представницима установили смо да Нови Сад има озбиљне аргументе за ову престижну титулу и да је може освојити уколико настави путем који није лак, али који нам може донети бенефите у погледу свеукупног развоја нашег града.

Присутнима на конференцији обратили су се и програмски директор кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021. Момчило Бајац, генерални координатор Савета дунавских градова и регија из Улма Петер Лангер, заменик градоначелника Осијека Владимир Хам и уметнички директор Печуј ЕПК 2010 Мартон Мехеш који је истакао да богата уметничка сцена, ревитализација старих објеката и Кинеске четврти, али и учешће грађана у пројекту представљају добре адуте Новог Сада. Према речима Петер Лангера, Нови Сад као мултиетничка и мултиконфесионална средина која има добру сарадњу са Дунавским регионом, живописну, али и болну историју, аутентичну архитектуру, богат културни и научни живот и грађане отвореног ума треба да постане Европска престоница културе и настави свој урбани развој кроз културу.

Том приликом, уз учешће представника културног живота Новог Сада, представљен je пројекат новосадског архитекте, академика Војислава Девића „Фундаментални и креативни потенцијали града Новог Сада“. У оквиру програма Међународне подршке кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, у ИТД галерији на Петроварадинској тврђави биће отворена изложба 50 разгледница које су Новом Саду стигле од уметника из Европе као подршка кандидатури Новог Сада за ЕПК 2021, као и презентација „Војводина као расадник мултикултурализма“.

Нови Сад, 14. септембар 2015. године