Čitaj mi

PREDSTAVNICI OSAM EVROPSKIH GRADOVA PODRŽALI NOVI SAD NA PUTU ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2021.

Predstavnici osam evropskih gradova koji su proteklih godina dali veliku podršku Novom Sadu na putu ka kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine posetili su Novi Sad, gde su sa predstavnicima Grada i Organizacionog odbora EPK 2021. održali radni sastanak na kojem su razmenili znanja i iskustva. Njihova poseta Novom Sadu poslednji je veliki događaj pred Konferenciju podunavskih gradova i regija u Briselu koja će biti održana 16. oktobra, a na kojoj će biti predstavljena i predata aplikacija za kandidaturu. Nakon sastanka, u Svečanoj sali  Gradske kuće održana je konferencija na kojoj je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović poželeo gostima dobrodošlicu i zahvalio im se na podršci.

- Nakon četiri godine, došli smo do kraja procesa kandidature. Uradili smo mnogo toga i verujem da će naši napori uroditi plodom i da će Novi Sad 2021. godine postati Evropska prestonica kulture. U tom poslu pomogle su nam novosadske ustanove kulture, različita udruženja i organizacije, mediji, kao i celokupna javnost i ovo je prilika da im se na tome zahvalimo - izjavio je Vanja Vučenović i dodao – Posebnu zahvalnost dugujemo našim partnerima, gradovima koji su već bili Evropska prestonice kulture ili će to tek postati. Na sastanku, sa njihovim predstavnicima ustanovili smo da Novi Sad ima ozbiljne argumente za ovu prestižnu titulu i da je može osvojiti ukoliko nastavi putem koji nije lak, ali koji nam može doneti benefite u pogledu sveukupnog razvoja našeg grada.

Prisutnima na konferenciji obratili su se i programski direktor kandidature Novog Sada za EPK 2021. Momčilo Bajac, generalni koordinator Saveta dunavskih gradova i regija iz Ulma Peter Langer, zamenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham i umetnički direktor Pečuj EPK 2010 Marton Meheš koji je istakao da bogata umetnička scena, revitalizacija starih objekata i Kineske četvrti, ali i učešće građana u projektu predstavljaju dobre adute Novog Sada. Prema rečima Peter Langera, Novi Sad kao multietnička i multikonfesionalna sredina koja ima dobru saradnju sa Dunavskim regionom, živopisnu, ali i bolnu istoriju, autentičnu arhitekturu, bogat kulturni i naučni život i građane otvorenog uma treba da postane Evropska prestonica kulture i nastavi svoj urbani razvoj kroz kulturu.

Tom prilikom, uz učešće predstavnika kulturnog života Novog Sada, predstavljen je projekat novosadskog arhitekte, akademika Vojislava Devića „Fundamentalni i kreativni potencijali grada Novog Sada“. U okviru programa Međunarodne podrške kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, u ITD galeriji na Petrovaradinskoj tvrđavi biće otvorena izložba 50 razglednica koje su Novom Sadu stigle od umetnika iz Evrope kao podrška kandidaturi Novog Sada za EPK 2021, kao i prezentacija „Vojvodina kao rasadnik multikulturalizma“.

Novi Sad, 14. septembar 2015. godine