Читај ми

ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ О БЕСПОВРАТНОЈ ДОДЕЛИ СРЕДСТАВА ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА LIID

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић потписао је у име Града Новог Сада Споразум о бесповратној додели средстава у оквиру пројекта LIID (Пројекат развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Републици Србији) са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем, у присуству представника Амбасаде Француске и представника пројектне имплементационе јединице пројекта LIID. Том приликом, поред градоначелника Ђурића, споразуме у Градској кући су са министром потписали и председници општина Кула, Сврљиг, Свилајнац, Тител и Пожега. 

-  Прошле године смо крајем јуна потписали Оквирни споразум о спровођењу овог Пројекта који је данашња тема потписивања, а тиче се Футошког парка. Инвестициона вредност уређења једног од најлепших новосадских паркова износи 448 милиона динара. Новосађани могу да очекују обнову свих стаза, увођење ограде око парка, а уследиће и замена постојећег мобилијара и увођење нових, као што су опремање сетовима за шах и сетовима који садрже сто са две клупе, који ће бити намењени за окупљаље и боравак у природи за већи број људи. Улаз из Хајдук Вељкове улице ће бити отворен, и биће формиран мали трг, у оквиру зелене површине. На централном делу платоа ће се организовати изложбе, галерије на отвореном, и разне друге манифестације. Наравно, целокупан простор парка биће опремљен чесмама и можда оно најлепше, предвиђена је реконструкција језера - рекао је градоначелник и захвалио се Француској агенцији за развој, Светској  банци, Амбасади Француске и министру Горану Весићу на подршци. Он је истакао и да се друга фаза изградње бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј, финансира из средстава буџета Републике Србије, кроз пројекат LIID, као и да су путем LIID пројекта опредељена средства у износу од око 52 милиона, за партерно уређење дворишта вртића „Црвенкапа“ у Футогу.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић нагласио је да пројекат LIID на јединствен начин утиче на побољшање квалитета живота грађана Србије.

- Овај програм прати нашу политику да свако место у Србији постане боље место за живот људи. Пројекат LIID је значајан зато што ће се реализовати у свих 145 локалних заједница у Србији, које ће добити бесповратна средства да реше проблеме који често нису приоритет на локалном нивоу. Ови пројекти представљају најбоље примере свега онога чему тежимо у изградњи будућности Србије, а то су одрживи локални развој и непрестани рад на обнови и изградњи инфраструктуре као кључном фактору раста животног стандарда наших грађана - рекао је министар Весић.

Нови Сад, 27. мај 2024. године