Čitaj mi

POTPISANI SPORAZUMI O BESPOVRATNOJ DODELI SREDSTAVA JEDINICAMA LOKALNIH SAMOUPRAVA U OKVIRU PROJEKTA LIID

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić potpisao je u ime Grada Novog Sada Sporazum o bespovratnoj dodeli sredstava u okviru projekta LIID (Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Republici Srbiji) sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, u prisustvu predstavnika Ambasade Francuske i predstavnika projektne implementacione jedinice projekta LIID. Tom prilikom, pored gradonačelnika Đurića, sporazume u Gradskoj kući su sa ministrom potpisali i predsednici opština Kula, Svrljig, Svilajnac, Titel i Požega.

-  Prošle godine smo krajem juna potpisali Okvirni sporazum o sprovođenju ovog Projekta koji je današnja tema potpisivanja, a tiče se Futoškog parka. Investiciona vrednost uređenja jednog od najlepših novosadskih parkova iznosi 448 miliona dinara. Novosađani mogu da očekuju obnovu svih staza, uvođenje ograde oko parka, a uslediće i zamena postojećeg mobilijara i uvođenje novih, kao što su opremanje setovima za šah i setovima koji sadrže sto sa dve klupe, koji će biti namenjeni za okupljalje i boravak u prirodi za veći broj ljudi. Ulaz iz Hajduk Veljkove ulice će biti otvoren, i biće formiran mali trg, u okviru zelene površine. Na centralnom delu platoa će se organizovati izložbe, galerije na otvorenom, i razne druge manifestacije. Naravno, celokupan prostor parka biće opremljen česmama i možda ono najlepše, predviđena je rekonstrukcija jezera - rekao je gradonačelnik i zahvalio se Francuskoj agenciji za razvoj, Svetskoj  banci, Ambasadi Francuske i ministru Goranu Vesiću na podršci. On je istakao i da se druga faza izgradnje biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Kisač – Čenej, finansira iz sredstava budžeta Republike Srbije, kroz projekat LIID, kao i da su putem LIID projekta opredeljena sredstva u iznosu od oko 52 miliona, za parterno uređenje dvorišta vrtića „Crvenkapa“ u Futogu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naglasio je da projekat LIID na jedinstven način utiče na poboljšanje kvaliteta života građana Srbije.

- Ovaj program prati našu politiku da svako mesto u Srbiji postane bolje mesto za život ljudi. Projekat LIID je značajan zato što će se realizovati u svih 145 lokalnih zajednica u Srbiji, koje će dobiti bespovratna sredstva da reše probleme koji često nisu prioritet na lokalnom nivou. Ovi projekti predstavljaju najbolje primere svega onoga čemu težimo u izgradnji budućnosti Srbije, a to su održivi lokalni razvoj i neprestani rad na obnovi i izgradnji infrastrukture kao ključnom faktoru rasta životnog standarda naših građana - rekao je ministar Vesić.

Novi Sad, 27. maj 2024. godine