Читај ми

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ИЗГРАДЊИ ПЕШАЧКО-БИЦИКЛИСТИЧКОГ МОСТА У НОВОМ САДУ

У присуству градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић и представник компаније “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group Ltd” Џуанг Јонг потписали су Меморандум о разумевању на реализацији пројекта моста са приступним саобраћајним површинама на постојећим стубовима бившег моста Франц Јозеф у Новом Саду.

- Овај важан пројекат за наш Град започео је претходни градоначелник, мој пријатељ министар Милош Вучевић, с обзиром на то да је 2022. године закључен уговор са пројектантском кућом о пројектовању до нивоа Идејног пројекта у вредности од око 52 милиона динара – рекао је градоначелник и додао да Нови Сад не добија само мост, већ и атракцију у подножју Петроварадинске тврђаве и одличну повезаност са међународним бициклистичким коридором Еуро Вело 6-  Уверен сам да ће ово представљати и један од највећих туристичких потенцијала нашег града - рекао је градоначелник Ђурић.

Пројекат изградње новог пешачко - бициклистичког моста подразумева санацију  и уређење некадашњег железничког тунела са изградњом нове гране тунела из ког ће паноранским лифтом бити омогућен излаз на Тврђаву, а бачка и сремска страна града биће спојене, не само овим мостом, већ и изградњом моста у оквиру Фрушкогорског коридора, као и  изградњом моста у продужетку Булевара  Европе. Вредност овог пројекта на основу израђеног Идејног пројекта износи око 40 милиона евра. Реализацији овог пројекта прикључило се Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а мост ће бити финансиран од стране Града и АП Војводине у висини од по 50% у наредним годинама, имајући у виду да је у питању вишегодишњи капитални пројекат.

Министар Весић нагласио је да је ово историјско време за Нови Сад и да се никада није оволико мостова градило истовремено у граду.

-Нови Сад који се налази на једном ауто-путу, биће у наредним годинама укључен на још два ауто-пута - на Фрушкогорски коридор и Зрењанин. Нови Сад већ има брзу пругу на релацији до Београда, а веома брзо грађанке и грађани овог града моћи ће брзом пругом да путују до Суботице, Будимпеште, Ниша и Скопља. То је доказ да Нови Сад постаје комфорно место за живот – рекао је министар  Весић.

Представник „Шандонга“ истакао је да ће та компанија професионално, озбиљно и одговорно приступити изградњи пешачко-бициклистичког моста у Новом Саду, као и свим досадашњим пројектима.

Нови Сад, 25. новембар 2023. године