Čitaj mi

POTPISAN MEMORANDUM O IZGRADNJI PEŠAČKO-BICIKLISTIČKOG MOSTA U NOVOM SADU

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić i predstavnik kompanije “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group Ltd” Džuang Jong potpisali su Memorandum o razumevanju na realizaciji projekta mosta sa pristupnim saobraćajnim površinama na postojećim stubovima bivšeg mosta Franc Jozef u Novom Sadu.

- Ovaj važan projekat za naš Grad započeo je prethodni gradonačelnik, moj prijatelj ministar Miloš Vučević, s obzirom na to da je 2022. godine zaključen ugovor sa projektantskom kućom o projektovanju do nivoa Idejnog projekta u vrednosti od oko 52 miliona dinara – rekao je gradonačelnik i dodao da Novi Sad ne dobija samo most, već i atrakciju u podnožju Petrovaradinske tvrđave i odličnu povezanost sa međunarodnim biciklističkim koridorom Euro Velo 6-  Uveren sam da će ovo predstavljati i jedan od najvećih turističkih potencijala našeg grada - rekao je gradonačelnik Đurić.

Projekat izgradnje novog pešačko - biciklističkog mosta podrazumeva sanaciju  i uređenje nekadašnjeg železničkog tunela sa izgradnjom nove grane tunela iz kog će panoranskim liftom biti omogućen izlaz na Tvrđavu, a bačka i sremska strana grada biće spojene, ne samo ovim mostom, već i izgradnjom mosta u okviru Fruškogorskog koridora, kao i  izgradnjom mosta u produžetku Bulevara  Evrope. Vrednost ovog projekta na osnovu izrađenog Idejnog projekta iznosi oko 40 miliona evra. Realizaciji ovog projekta priključilo se Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a most će biti finansiran od strane Grada i AP Vojvodine u visini od po 50% u narednim godinama, imajući u vidu da je u pitanju višegodišnji kapitalni projekat.

Ministar Vesić naglasio je da je ovo istorijsko vreme za Novi Sad i da se nikada nije ovoliko mostova gradilo istovremeno u gradu.

-Novi Sad koji se nalazi na jednom auto-putu, biće u narednim godinama uključen na još dva auto-puta - na Fruškogorski koridor i Zrenjanin. Novi Sad već ima brzu prugu na relaciji do Beograda, a veoma brzo građanke i građani ovog grada moći će brzom prugom da putuju do Subotice, Budimpešte, Niša i Skoplja. To je dokaz da Novi Sad postaje komforno mesto za život – rekao je ministar  Vesić.

Predstavnik „Šandonga“ istakao je da će ta kompanija profesionalno, ozbiljno i odgovorno pristupiti izgradnji pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, kao i svim dosadašnjim projektima.

Novi Sad, 25. novembar 2023. godine