Читај ми

ПОСЕТА КОМИТЕТА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈУ И ПРИДРУЖИВАЊЕ

Чланови Комитета Европског парламента за стабилизацију и придруживање (САПЦ), којим председава Едуард Кукан у дводневној су посети Србији током Трећег сусрета Европске уније и Републике Србије, а њима су се у посети Новом Саду придружили и чланови Европског суда ревизије.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно је са шефом Канцеларије за локални економски развој проф. др Маријаном Дукић Мијатовић, чланом Градског већа за управу и прописе Миланом Ђурићем, чланом Градског већа за комуналне послове Владимиром Стојковићем, чланом Градског већа за привреду Гораном Сечујским и са замеником шефа Кабинета градоначелника Миодрагом Милошевићем одржао састанак у Градској кући са посланицима Парламента Европе и члановима Европског суда ревизије, којем је присуствовао и државни секретар из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн.

Чланови Комитета Европског парламента за стабилизацију и придруживање, заједно су са члановима Европског суда ревизије посебну пажњу у току састанка посветили анализи тренутног стања пројекта који финансира Европска унија, а у питању је изградња Жежељевог моста у Новом Саду.  Саговорници су се сложили да је неопходно уложити максималан труд од стране свих учесника у том комплексном пројекту, а да су евидентни напори које градска администрација, као партнер са Владом Србиjе, Покраjинском владом AП Воjводине, Eвропском комисиjом и ЈП „Железнице Србије“, улаже како би Жежељев мост у блиској будућности био изграђен. Градоначелник је нагласио да је управо Нови Сад највише као град погођен ситуацијом везаном за кашњење са изградњом тог друмско-железничког моста, јер се он налази на његовој територији и представља важну инфраструктурну саобраћајницу. Он се осврнуо на чињеницу да није само Град једини актер у целокупном процесу и да се погледи о решавању проблема Града разликују од погледа које има Покрајинска влада.

Шеф делегације Европског парламента која борави у посети Србији Едуард Кукан изразио је велико задовољство што је делегација Европског парламента поред Београда, посетила и Нови Сад, и што је био у прилици да се лично, у директном контакту са челницима Града увери колико је Нови Сад посвећени путу ка Европској унији, и колико предано следи политику премијера и Владе Србије усмерену ка европским интеграцијама.

Државни секретар из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн оценио је да покрајинска Влада не предузима све неоходне кораке како би се ажурно решио велики проблем изградње Жежељевог моста и да представља кочницу у решавању горућег проблема. На састанку је Керн истакао велику подршку ресорног Министарства Владе Републике Србије које ће конкретним мерама учествовати у завршетку реализације целокупног процеса. Те мере тичу се преусмеравања средстава опредељених за Жежељев мост из буџета Града и средстава из буџета Покрајине, ка Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре које ће са тим обједињеним буџетом наступати као инвеститор у пројекту.

Градоначелник Милош Вучевић се захвалио на посети и изразио велико задовољство што су у Граду Новом Саду препознате жеље и намере за приближавање стандардима ЕУ и озбиљност са којима се оне реализују, а у складу са стратегијом развоја града и синхронизовано са политиком Владе Републике Србије и путем ка придруживању Европској унији.

Нови Сад, 20. март 2015. године