Čitaj mi

POSETA KOMITETA EVROPSKOG PARLAMENTA ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANjE

Članovi Komiteta Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC), kojim predsedava Eduard Kukan u dvodnevnoj su poseti Srbiji tokom Trećeg susreta Evropske unije i Republike Srbije, a njima su se u poseti Novom Sadu pridružili i članovi Evropskog suda revizije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa šefom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj prof. dr Marijanom Dukić Mijatović, članom Gradskog veća za upravu i propise Milanom Đurićem, članom Gradskog veća za komunalne poslove Vladimirom Stojkovićem, članom Gradskog veća za privredu Goranom Sečujskim i sa zamenikom šefa Kabineta gradonačelnika Miodragom Miloševićem održao sastanak u Gradskoj kući sa poslanicima Parlamenta Evrope i članovima Evropskog suda revizije, kojem je prisustvovao i državni sekretar iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern.

Članovi Komiteta Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje, zajedno su sa članovima Evropskog suda revizije posebnu pažnju u toku sastanka posvetili analizi trenutnog stanja projekta koji finansira Evropska unija, a u pitanju je izgradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Sagovornici su se složili da je neophodno uložiti maksimalan trud od strane svih učesnika u tom kompleksnom projektu, a da su evidentni napori koje gradska administracija, kao partner sa Vladom Srbije, Pokrajinskom vladom AP Vojvodine, Evropskom komisijom i JP „Železnice Srbije“, ulaže kako bi Žeželjev most u bliskoj budućnosti bio izgrađen. Gradonačelnik je naglasio da je upravo Novi Sad najviše kao grad pogođen situacijom vezanom za kašnjenje sa izgradnjom tog drumsko-železničkog mosta, jer se on nalazi na njegovoj teritoriji i predstavlja važnu infrastrukturnu saobraćajnicu. On se osvrnuo na činjenicu da nije samo Grad jedini akter u celokupnom procesu i da se pogledi o rešavanju problema Grada razlikuju od pogleda koje ima Pokrajinska vlada.

Šef delegacije Evropskog parlamenta koja boravi u poseti Srbiji Eduard Kukan izrazio je veliko zadovoljstvo što je delegacija Evropskog parlamenta pored Beograda, posetila i Novi Sad, i što je bio u prilici da se lično, u direktnom kontaktu sa čelnicima Grada uveri koliko je Novi Sad posvećeni putu ka Evropskoj uniji, i koliko predano sledi politiku premijera i Vlade Srbije usmerenu ka evropskim integracijama.

Državni sekretar iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern ocenio je da pokrajinska Vlada ne preduzima sve neohodne korake kako bi se ažurno rešio veliki problem izgradnje Žeželjevog mosta i da predstavlja kočnicu u rešavanju gorućeg problema. Na sastanku je Kern istakao veliku podršku resornog Ministarstva Vlade Republike Srbije koje će konkretnim merama učestvovati u završetku realizacije celokupnog procesa. Te mere tiču se preusmeravanja sredstava opredeljenih za Žeželjev most iz budžeta Grada i sredstava iz budžeta Pokrajine, ka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje će sa tim objedinjenim budžetom nastupati kao investitor u projektu.

Gradonačelnik Miloš Vučević se zahvalio na poseti i izrazio veliko zadovoljstvo što su u Gradu Novom Sadu prepoznate želje i namere za približavanje standardima EU i ozbiljnost sa kojima se one realizuju, a u skladu sa strategijom razvoja grada i sinhronizovano sa politikom Vlade Republike Srbije i putem ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Novi Sad, 20. mart 2015. godine