Читај ми

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић присуствовао је свечаној академији у Српском народном позоришту којом је обележено 170 година постојања и рада Градске библиотеке у Новом Саду, установе културе која ради на традицији Српске читаонице новосадске.

- У првој половини 19. века, када је наш народ био под туђинском влашћу, веома је било важно да се негује дух нације и очува њен идентитет. Градска библиотека, а некад Читаоница српска, допринела је том узвишеном циљу и омогућила да српска књижевна реч допре до већег броја људи.Читаоница српска превазилазила је својим утицајем читалачке оквире и због своје економске снаге и предузимљивости била је седиште српског културног живота и оснивач многих завода и установа. Њена су врата била отворена свим грађанима који су живели на овим просторима без обзира на веру и нацију, а својим радом допринела је и родној равноправности, па смо имали и женску читаоницу под називом ''Посестриме''. Градска библиотека осим своје славне прошлости и данас представља репрезентативну и активну установу културе Града Новог Сада која својим радом оплемењује живот у нашем граду. У жељи да и даље проналази начине да регрутује што више читалачке публике и настави утабаном стазом служења хуманим циљевима, честитам представницима Градске библиотеке 170. рођендан и желим им много успеха у даљем раду – истакао је Вања Вученовић.

Дан Градске библиотеке у Новом Саду обележен је пригодним програмима, па је свечаној академији претходило отварање изложбе под називом "Традиција која обавезује''. Испред главног улаза у Градску библиотеку у Новом Саду ''Хаос аниматори – Free team'' извели су перформанс ''Библиотека – кућа супер информација''.

Пошто Библиотека бележи и 60 година рада Дечјег одељења, јединог издвојеног библиотечког одељења за рад са децом и младима у програм су били укључени и ђаци новосадских школа. У Великој сали Месне заједнице ''Раднички'' одржана је позоришна представа ''У библиотеци'' коју су извели ученици 2. и 4. разреда ОШ ''Доситеј Обрадовић'', а уприличено је и дружење ученика из ОШ "Жарко Зрењанин" са књижевницом за децу, Јованом Кулаузов Ребом, ауторком првих сликовница о династији Немањића, као и о нашем великом научнику Михајлу Пупину.

Нови Сад, 23. септембар 2015. године