Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST GRADSKE BIBLIOTEKE

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu kojom je obeleženo 170 godina postojanja i rada Gradske biblioteke u Novom Sadu, ustanove kulture koja radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske.

- U prvoj polovini 19. veka, kada je naš narod bio pod tuđinskom vlašću, veoma je bilo važno da se neguje duh nacije i očuva njen identitet. Gradska biblioteka, a nekad Čitaonica srpska, doprinela je tom uzvišenom cilju i omogućila da srpska književna reč dopre do većeg broja ljudi.Čitaonica srpska prevazilazila je svojim uticajem čitalačke okvire i zbog svoje ekonomske snage i preduzimljivosti bila je sedište srpskog kulturnog života i osnivač mnogih zavoda i ustanova. Njena su vrata bila otvorena svim građanima koji su živeli na ovim prostorima bez obzira na veru i naciju, a svojim radom doprinela je i rodnoj ravnopravnosti, pa smo imali i žensku čitaonicu pod nazivom ''Posestrime''. Gradska biblioteka osim svoje slavne prošlosti i danas predstavlja reprezentativnu i aktivnu ustanovu kulture Grada Novog Sada koja svojim radom oplemenjuje život u našem gradu. U želji da i dalje pronalazi načine da regrutuje što više čitalačke publike i nastavi utabanom stazom služenja humanim ciljevima, čestitam predstavnicima Gradske biblioteke 170. rođendan i želim im mnogo uspeha u daljem radu – istakao je Vanja Vučenović.

Dan Gradske biblioteke u Novom Sadu obeležen je prigodnim programima, pa je svečanoj akademiji prethodilo otvaranje izložbe pod nazivom "Tradicija koja obavezuje''. Ispred glavnog ulaza u Gradsku biblioteku u Novom Sadu ''Haos animatori – Free team'' izveli su performans ''Biblioteka – kuća super informacija''.

Pošto Biblioteka beleži i 60 godina rada Dečjeg odeljenja, jedinog izdvojenog bibliotečkog odeljenja za rad sa decom i mladima u program su bili uključeni i đaci novosadskih škola. U Velikoj sali Mesne zajednice ''Radnički'' održana je pozorišna predstava ''U biblioteci'' koju su izveli učenici 2. i 4. razreda OŠ ''Dositej Obradović'', a upriličeno je i druženje učenika iz OŠ "Žarko Zrenjanin" sa književnicom za decu, Jovanom Kulauzov Rebom, autorkom prvih slikovnica o dinastiji Nemanjića, kao i o našem velikom naučniku Mihajlu Pupinu.

Novi Sad, 23. septembar 2015. godine