Читај ми

НЕДЕЉА БЕЗБЕДНОСТИ МЛАДИХ У НОВОМ САДУ

Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу препоручила је да се од ове године прва недеља априла обележава као недеља безбедности младих у Новом Саду низом активности које промовишу њен значаj, што је и усвојила Скупштина Града Новог Сада. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за образовање мр Владимиром Јелићем и чланом Градског већа за спорт и омладину Предрагом Свиларом присуствовао едукативном часу у Средњој техничкој школи „Милева Марић-Ајнштајн“, а потом и показној вежби противпожарне заштите коју су презентовали припадници Управе за ванредне ситуације у Новом Саду у оквиру обележавања недеље безбедности младих у Новом Саду.

- Скупштина Града је доношењем Одлуке да прва недеља априла буде проглашена Недељом  безбедности младих у Новом Саду, коначно исправила вишегодишњи пропуст, односно учинила јасан корак након свега што је Нови Сад доживео кроз трагична догађања претходних 15 година, а која су се тицала противожарне безбедности. Након стицања тог горког новосадског искуства са пожарима у јавним објектима, коначно шаљемо једну јасно дефинисану и институционализовану поруку да мора да се води активна политика на том пољу. Ово је конкретна акција у смислу превентивног деловања и посебно ме радује чињеница да је Управа за ванредне ситуације у Новом Саду организовала ово за младе Новосађане, за оне који најчешће бораве у јавним објектима као што су  угоститељски објекти, стадиони итд. Иако је ово једна квалитетна активност и добра мера, не можемо се зауставити на овоме, јер није довољно само одржати предавање и поделити едукативну публикацију ученицима,  ни само причати 1. априла или током прве недеље априла. Ми морамо водити рачуна да се овом питању континуирано посвећује пажња у току целе године. Желим да се захвалим породицама жртава пожара у „Контрасту“, које су претрпеле велики животни губитак, на охрабривању да још отвореније и јасније причамо о овим темама. Чињеница да је донет „Тамарин закон“ и да је Град донео Одлуку да је прва недеља априла посвећена безбедности младих, представља одраз квалитетне комуникације и сарадње између институција и свих  група и појединаца који су спремни да активно утичу на промене у будућности за добробит свих - рекао је градоначелник Вучевић.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Новом Саду Драган Цветићанин је у презентацији едукативног карактера ученицима Техничке школе, нагласио основне принципе превенције и заштите од пожара, а потом је ватрогасно-спасилачка јединица извела практичну вежбу у дворишту школе, где је симулирана вежба са противпожарним апаратима.

Нови Сад, 1. април 2015. године