Čitaj mi

NEDELJA BEZBEDNOSTI MLADIH U NOVOM SADU

Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju preporučila je da se od ove godine prva nedelјa aprila obeležava kao nedelјa bezbednosti mladih u Novom Sadu nizom aktivnosti koje promovišu njen značaj, što je i usvojila Skupština Grada Novog Sada. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimirom Jelićem i članom Gradskog veća za sport i omladinu Predragom Svilarom prisustvovao edukativnom času u Srednjoj tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn“, a potom i pokaznoj vežbi protivpožarne zaštite koju su prezentovali pripadnici Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu u okviru obeležavanja nedelјe bezbednosti mladih u Novom Sadu.

- Skupština Grada je donošenjem Odluke da prva nedelјa aprila bude proglašena Nedelјom  bezbednosti mladih u Novom Sadu, konačno ispravila višegodišnji propust, odnosno učinila jasan korak nakon svega što je Novi Sad doživeo kroz tragična događanja prethodnih 15 godina, a koja su se ticala protivožarne bezbednosti. Nakon sticanja tog gorkog novosadskog iskustva sa požarima u javnim objektima, konačno šalјemo jednu jasno definisanu i institucionalizovanu poruku da mora da se vodi aktivna politika na tom polјu. Ovo je konkretna akcija u smislu preventivnog delovanja i posebno me raduje činjenica da je Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu organizovala ovo za mlade Novosađane, za one koji najčešće borave u javnim objektima kao što su  ugostitelјski objekti, stadioni itd. Iako je ovo jedna kvalitetna aktivnost i dobra mera, ne možemo se zaustaviti na ovome, jer nije dovolјno samo održati predavanje i podeliti edukativnu publikaciju učenicima,  ni samo pričati 1. aprila ili tokom prve nedelјe aprila. Mi moramo voditi računa da se ovom pitanju kontinuirano posvećuje pažnja u toku cele godine. Želim da se zahvalim porodicama žrtava požara u „Kontrastu“, koje su pretrpele veliki životni gubitak, na ohrabrivanju da još otvorenije i jasnije pričamo o ovim temama. Činjenica da je donet „Tamarin zakon“ i da je Grad doneo Odluku da je prva nedelјa aprila posvećena bezbednosti mladih, predstavlјa odraz kvalitetne komunikacije i saradnje između institucija i svih  grupa i pojedinaca koji su spremni da aktivno utiču na promene u budućnosti za dobrobit svih - rekao je gradonačelnik Vučević.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu Dragan Cvetićanin je u prezentaciji edukativnog karaktera učenicima Tehničke škole, naglasio osnovne principe prevencije i zaštite od požara, a potom je vatrogasno-spasilačka jedinica izvela praktičnu vežbu u dvorištu škole, gde je simulirana vežba sa protivpožarnim aparatima.

Novi Sad, 1. april 2015. godine