Читај ми

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА РОК БЕНДОВА НА ГИТАРИЈАДИ

У оквиру манифестације „Гитаријада Војводине“ која се одржава 11. и 12. септембра на стадиону ФК „Татре“ у Кисачу, публици су представљене фотографије рок бендова из 70-их година, аутора Зорана Веселиновића. Отварању изложбе присуствовао је шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић и том приликом изразио задовољство што се Гитаријада, након 40 година поново организује у Кисачу.

- Седамдесетих година Нови Сад је био препознатљив по рок концертима и фестивалима. Припадам генерацији која се са задовољством сећа и чувених „Бум фестивала“, који су окупљали бендове из целе Југославије и који су се годинама препричавали. Ова изложба нас враћа у та времена и веома ми је драго што ће, посредством фотографија, старија публика имати прилику да се подсети, а млађа да се упозна са рок бендовима који су у то време били веома успешни, а многи од њих су актуелни и данас - изјавио је Александар Петровић и додао да ће Град наставити да подржава ову, али и друге манифестације у Кисачу у циљу децентрализације и доступности културних садржаја свим грађанима.

Аутор фотографија Зоран Веселиновић, пореклом је из Кисача, а већ 15 година живи у Лондону где ради као тонац у чувеном „Аbby road“ студију.  Такође ради и као концертни фотограф и члан је лондонске фото агенције „Ретна“. У оквиру изложбе ексклузивно су представљене фотографије домаћих и светски познатих рок састава, настале 70-их година.

Првог дана „Гитаријаде Војводине“ одржано је такмичење неафирмисаних бендова.  За најбољи рок бенд проглашена је група „Синк“, друго место освојила је група „Дрнч“, а треће „Next codex“.

Поред изложбе фотографија Зорана Веселиновића, другог дана фестивала, 12. септембра посетиоци ће имати прилику да погледају и изложбу раритетних плоча и часописа. Званичан програм почиње у 19 часова наступом рок група из 70-их, а затим следи наступ групе „Синк“, победника „Гитаријаде Војводине“ којима ће члан Градског већа за културу Вања Вученовић доделити награду. Захваљујући доброј сарадњи организатора са Радио-телевизијом „Војводина“ победници ће добити прилику да сниме ауторску композицију у Студију М. За сам крај манифестације предвиђен је наступ новосадског бенда „ИН3ПМ“ и легендарне групе „Рибља чорба“.

Нови Сад, 12. септембар 2015. године