Čitaj mi

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ROK BENDOVA NA GITARIJADI

U okviru manifestacije „Gitarijada Vojvodine“ koja se održava 11. i 12. septembra na stadionu FK „Tatre“ u Kisaču, publici su predstavljene fotografije rok bendova iz 70-ih godina, autora Zorana Veselinovića. Otvaranju izložbe prisustvovao je šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se Gitarijada, nakon 40 godina ponovo organizuje u Kisaču.

- Sedamdesetih godina Novi Sad je bio prepoznatljiv po rok koncertima i festivalima. Pripadam generaciji koja se sa zadovoljstvom seća i čuvenih „Bum festivala“, koji su okupljali bendove iz cele Jugoslavije i koji su se godinama prepričavali. Ova izložba nas vraća u ta vremena i veoma mi je drago što će, posredstvom fotografija, starija publika imati priliku da se podseti, a mlađa da se upozna sa rok bendovima koji su u to vreme bili veoma uspešni, a mnogi od njih su aktuelni i danas - izjavio je Aleksandar Petrović i dodao da će Grad nastaviti da podržava ovu, ali i druge manifestacije u Kisaču u cilju decentralizacije i dostupnosti kulturnih sadržaja svim građanima.

Autor fotografija Zoran Veselinović, poreklom je iz Kisača, a već 15 godina živi u Londonu gde radi kao tonac u čuvenom „Abby road“ studiju.  Takođe radi i kao koncertni fotograf i član je londonske foto agencije „Retna“. U okviru izložbe ekskluzivno su predstavljene fotografije domaćih i svetski poznatih rok sastava, nastale 70-ih godina.

Prvog dana „Gitarijade Vojvodine“ održano je takmičenje neafirmisanih bendova.  Za najbolji rok bend proglašena je grupa „Sink“, drugo mesto osvojila je grupa „Drnč“, a treće „Next codex“.

Pored izložbe fotografija Zorana Veselinovića, drugog dana festivala, 12. septembra posetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu raritetnih ploča i časopisa. Zvaničan program počinje u 19 časova nastupom rok grupa iz 70-ih, a zatim sledi nastup grupe „Sink“, pobednika „Gitarijade Vojvodine“ kojima će član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović dodeliti nagradu. Zahvaljujući dobroj saradnji organizatora sa Radio-televizijom „Vojvodina“ pobednici će dobiti priliku da snime autorsku kompoziciju u Studiju M. Za sam kraj manifestacije predviđen je nastup novosadskog benda „IN3PM“ i legendarne grupe „Riblja čorba“.

Novi Sad, 12. septembar 2015. godine