Читај ми

ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА МИЛОША ВУЧЕВИЋА

Већина чланова Председништва Српске напредне странке изјаснила се прексиноћ за ванредне изборе на свим нивоима. Шта су разлози за ванредне изборе и да ли и он припада већини која је то тражила, питали смо Милоша Вучевића, председника новосадског одбора СНС-а и градоначелника Новог Сада.

- Припадам онима који сматрају да су пре свега најважнији интереси грађана. Ако неко кочи реформе или постоји атмосфера у којој не могу да се спроведу сви они процеси кроз које Србија мора да прође, онда су избори једино рационално решење.

Мислите ли да СНС и даље на леђима треба да вуче странке које немају ниједан одсто подршке, какав је СПО, али и неки други?

- Српска напредна странка је увек била коректна према другим странкама и својим коалиционим партнерима. Трудили смо се да направимо што шири корпус странака које су вољне да буду део процеса реформе, да подрже нимало лаке транзиционе процесе кроз које Србија мора да прође.

 

Коју музику слушате, како се опуштате?

- Волим музичку сцену бивше Југославије, а искрено, право опуштање је у природи, са мојом екипом за пецање. И својим синовима покушавам да пренесем ту љубав. Србија је пуна феноменалних места за риболов и то је једна од наших шанси да привучемо туристе.

Да ли су социјалисти после објављивања снимака Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем и даље пожељан политички партнер за СНС?

- Сматрам да ипак треба сачекати да тужилаштво уради свој део посла, да се утврде све чињенице, и онда хладне главе донети политички оправдану одлуку. Међутим, у послу којим се бавимо је изузетно важна морална одговорност.

И то не треба заборавити. Која је највећа грешка Пајтићеве власти у Војводини?

- Грешка је што су уопште још на власти јер већ три године на свакој седници покрајинске скупштине „лове“ већину, правећи од Скупштине политичку сапуницу. Читава политика Бојана Пајтића је највећа грешка. После скоро 12 година владавине оставио је грађанима Војводине уништене Развојну банку, Фонд за капитална улагања и друге установе преко којих је, уместо у развој покрајине, новац одлазио у нечије џепове. Оставио је милионске дугове, бројне судске процесе... Рецимо, деци са посебним потребама која су требало да користе дворац Хетерленд у Новом Бечеју режим Бојана Пајтића није оставио ништа. Милиони су уплаћивани за реновирање тог дворца, а посао стоји већ пет година. Суд ће утврдити код кога су завршиле паре.

Какве су ваше политичке амбиције, видите ли себе, рецимо, у новој влади?

- Не размишљам о томе. Имам и превише посла као градоначелник Новог Сада. Управо завршавамо преговоре са два потенцијална инвеститора који би Новом Саду након више од деценије донели неколико хиљада радних места у производњи.

Због чега нису до краја истражене све афере које су остале иза ДС-а и његових сарадника?

- Знате и сами да су многи процеси у току. То питање треба адресирати на полицију и правосудне органе. Војвођани традиционално важе за толерантне људе.

Како онда коментаришете разне међустраначке инциденте, попут оног са писањем графита мржње у Новом Саду?

- Преседан је да је Демократска странка, како се испоставило, сама писала графите против себе, односно против свог председника Бојана Пајтића. Али они су више пута показали да су врхунски лицемери. Експресно су кренули у кампању против СНС-а, оптужујући и мене лично да сам наложио писање тих графита. Сви Новосађани знају да сам још прошле године лично иницирао оснивање такозване антиграфитне службе, која са јавних места уклања трагове говора мржње, односно графите са неприхватљивом садржином. Још чекам извињење од господина Васина из Демократске странке, који ме је директно прозвао.

Плашите ли се да би у кампањи атмосфера могла и додатно да се погорша?

- Не очекујем то, јер ми играмо фер. Напредњацима одговара демократска атмосфера у предстојећој кампањи.

Како коментаришете то што је СНС недавно на локалним изборима у Суботици победио и у неким већинским мађарским срединама?

- То је јасна порука да политика премијера Александра Вучића и Српске напредне странке има подршку свих грађана Србије.

Извор „АЛО“  - 13. септембар 2015. године