Čitaj mi

INTERVJU GRADONAČELNIKA MILOŠA VUČEVIĆA

Većina članova Predsedništva Srpske napredne stranke izjasnila se preksinoć za vanredne izbore na svim nivoima. Šta su razlozi za vanredne izbore i da li i on pripada većini koja je to tražila, pitali smo Miloša Vučevića, predsednika novosadskog odbora SNS-a i gradonačelnika Novog Sada.

- Pripadam onima koji smatraju da su pre svega najvažniji interesi građana. Ako neko koči reforme ili postoji atmosfera u kojoj ne mogu da se sprovedu svi oni procesi kroz koje Srbija mora da prođe, onda su izbori jedino racionalno rešenje.

Mislite li da SNS i dalјe na leđima treba da vuče stranke koje nemaju nijedan odsto podrške, kakav je SPO, ali i neki drugi?

- Srpska napredna stranka je uvek bila korektna prema drugim strankama i svojim koalicionim partnerima. Trudili smo se da napravimo što širi korpus stranaka koje su volјne da budu deo procesa reforme, da podrže nimalo lake tranzicione procese kroz koje Srbija mora da prođe.

 

Koju muziku slušate, kako se opuštate?

- Volim muzičku scenu bivše Jugoslavije, a iskreno, pravo opuštanje je u prirodi, sa mojom ekipom za pecanje. I svojim sinovima pokušavam da prenesem tu lјubav. Srbija je puna fenomenalnih mesta za ribolov i to je jedna od naših šansi da privučemo turiste.

Da li su socijalisti posle objavlјivanja snimaka Ivice Dačića sa Rodolјubom Radulovićem i dalјe poželјan politički partner za SNS?

- Smatram da ipak treba sačekati da tužilaštvo uradi svoj deo posla, da se utvrde sve činjenice, i onda hladne glave doneti politički opravdanu odluku. Međutim, u poslu kojim se bavimo je izuzetno važna moralna odgovornost.

I to ne treba zaboraviti. Koja je najveća greška Pajtićeve vlasti u Vojvodini?

- Greška je što su uopšte još na vlasti jer već tri godine na svakoj sednici pokrajinske skupštine „love“ većinu, praveći od Skupštine političku sapunicu. Čitava politika Bojana Pajtića je najveća greška. Posle skoro 12 godina vladavine ostavio je građanima Vojvodine uništene Razvojnu banku, Fond za kapitalna ulaganja i druge ustanove preko kojih je, umesto u razvoj pokrajine, novac odlazio u nečije džepove. Ostavio je milionske dugove, brojne sudske procese... Recimo, deci sa posebnim potrebama koja su trebalo da koriste dvorac Heterlend u Novom Bečeju režim Bojana Pajtića nije ostavio ništa. Milioni su uplaćivani za renoviranje tog dvorca, a posao stoji već pet godina. Sud će utvrditi kod koga su završile pare.

Kakve su vaše političke ambicije, vidite li sebe, recimo, u novoj vladi?

- Ne razmišlјam o tome. Imam i previše posla kao gradonačelnik Novog Sada. Upravo završavamo pregovore sa dva potencijalna investitora koji bi Novom Sadu nakon više od decenije doneli nekoliko hilјada radnih mesta u proizvodnji.

Zbog čega nisu do kraja istražene sve afere koje su ostale iza DS-a i njegovih saradnika?

- Znate i sami da su mnogi procesi u toku. To pitanje treba adresirati na policiju i pravosudne organe. Vojvođani tradicionalno važe za tolerantne lјude.

Kako onda komentarišete razne međustranačke incidente, poput onog sa pisanjem grafita mržnje u Novom Sadu?

- Presedan je da je Demokratska stranka, kako se ispostavilo, sama pisala grafite protiv sebe, odnosno protiv svog predsednika Bojana Pajtića. Ali oni su više puta pokazali da su vrhunski licemeri. Ekspresno su krenuli u kampanju protiv SNS-a, optužujući i mene lično da sam naložio pisanje tih grafita. Svi Novosađani znaju da sam još prošle godine lično inicirao osnivanje takozvane antigrafitne službe, koja sa javnih mesta uklanja tragove govora mržnje, odnosno grafite sa neprihvatlјivom sadržinom. Još čekam izvinjenje od gospodina Vasina iz Demokratske stranke, koji me je direktno prozvao.

Plašite li se da bi u kampanji atmosfera mogla i dodatno da se pogorša?

- Ne očekujem to, jer mi igramo fer. Naprednjacima odgovara demokratska atmosfera u predstojećoj kampanji.

Kako komentarišete to što je SNS nedavno na lokalnim izborima u Subotici pobedio i u nekim većinskim mađarskim sredinama?

- To je jasna poruka da politika premijera Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke ima podršku svih građana Srbije.

Izvor „ALO“  - 13. septembar 2015. godine