Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРОМ РЕПУБЛИКЕ КОРЕЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је амбасадора Републике Кореје у Србији Њ. Е. Ђеунга Лија у Градској кући и пожелео му срдачну добродошлицу.

Градоначелник Ђурић је током састанка са амбасадором представио карактеристике и потенцијале Града Новог Сада и изразио спремност за сарадњу са корејским компанијама заинтересованим за улагање и пословање у Србији, односно у Новом Саду. Амбасадор Ђеунг се захвалио на добродошлици, рекавши да му је један од радних циљева, свакако, упознавање корејских инвеститора са пословним приликама у градовима Србије, као и повећање трговинске размене између две земље.

Градоначелник је изразио задовољство и захвалност што су стручњаци из Корејског развојног института са Градом Новим Садом учествовали у јединственом пројекту захваљујући којем је средином прошле године израђена студија предизводљивости „Смарт-сити“ система.

Саговорници су истакли да се радују наставку формализовања сарадње Новог Сада и корејског града Бусана, који је други по величини у тој држави, у циљу остваривања заједничког просперитета у областима креативне индустрије, привреде, спорта и образовања.

Амбасадор Ђеунг Ли је нагласио да ће током дана посетити и Филозофски факултет у Новом Саду где се изучава корејски језик, истакавши да су наука и образовање од великог значаја за приближавање два народа, као и база за даљу кооперацију између Републике Србије и Републике Кореје.

На састанку су разматране могућности за даљи развој сарадње између Амбасаде и Града, а договорено је да се пријатељски дијалог настави путем реализовања конкретних активности на више поља у будућности, претежно у областима културе, привреде и туризма.

Нови Сад, 23. фебруар 2024. године