Čitaj mi

GRADONAČELNIK SE SASTAO SA AMBASADOROM REPUBLIKE KOREJE

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je ambasadora Republike Koreje u Srbiji Nј. E. Đeunga Lija u Gradskoj kući i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Gradonačelnik Đurić je tokom sastanka sa ambasadorom predstavio karakteristike i potencijale Grada Novog Sada i izrazio spremnost za saradnju sa korejskim kompanijama zainteresovanim za ulaganje i poslovanje u Srbiji, odnosno u Novom Sadu. Ambasador Đeung se zahvalio na dobrodošlici, rekavši da mu je jedan od radnih cilјeva, svakako, upoznavanje korejskih investitora sa poslovnim prilikama u gradovima Srbije, kao i povećanje trgovinske razmene između dve zemlјe.

Gradonačelnik je izrazio zadovolјstvo i zahvalnost što su stručnjaci iz Korejskog razvojnog instituta sa Gradom Novim Sadom učestvovali u jedinstvenom projektu zahvalјujući kojem je sredinom prošle godine izrađena studija predizvodlјivosti „Smart-siti“ sistema.

Sagovornici su istakli da se raduju nastavku formalizovanja saradnje Novog Sada i korejskog grada Busana, koji je drugi po veličini u toj državi, u cilјu ostvarivanja zajedničkog prosperiteta u oblastima kreativne industrije, privrede, sporta i obrazovanja.

Ambasador Đeung Li je naglasio da će tokom dana posetiti i Filozofski fakultet u Novom Sadu gde se izučava korejski jezik, istakavši da su nauka i obrazovanje od velikog značaja za približavanje dva naroda, kao i baza za dalјu kooperaciju između Republike Srbije i Republike Koreje.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti za dalјi razvoj saradnje između Ambasade i Grada, a dogovoreno je da se prijatelјski dijalog nastavi putem realizovanja konkretnih aktivnosti na više polјa u budućnosti, pretežno u oblastima kulture, privrede i turizma.

Novi Sad, 23. februar 2024. godine