Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОТПИСАО ДЕКЛАРАЦИЈУ О РОДНОМ БУЏЕТИРАЊУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је потписивању Декларације о родном буџетирању. Декларацију су потписали извршни директор НАЛЕД-а Виолета Јовановић и представници 22 локалне самоуправе у Србији које су прихватиле принципе родно-одговорног буџетирања, а у присуству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић која је и председник Координационог тела за родну равноправност.

- Ове године Град је финансирао обуку за 80 жена предузетница у сарадњи са консултантским кућама које смо ангажовали. Услов је био да су власнице предузетничких радњи последње три године, а обуком су биле покривене теме као што су економија, маркетинг и све друге са којима се сусрећу у свакодневном раду. Према евиденцији ''Старт ап'' програма подстицања самозапошљавања број жена које се укључују у те процесе расте, што је добар знак и сведочи да жене желе да буду активније и равноправнији партнери у економском развоју - истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и додао да ће потписивањем Декларације родно буџетирање бити још израженије.

Потписивање је уприличено у згради Владе Републике Србије, а том приликом истакнуто је да је родна равноправност један од кључних услова за даљи напредак друштва у целини. Родно одговорно буџетирање је значајан корак ка економском оснаживању жена, а приоритет је подстицање жена да узму учешће у доношењу важних одлука када је реч о политичком и јавном животу, речено је приликом потписивања Декларације.

Нови Сад, 24. новембар 2015. године