Čitaj mi

GRADONAČELNIK POTPISAO DEKLARACIJU O RODNOM BUDZETIRANJU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju Deklaracije o rodnom budžetiranju. Deklaraciju su potpisali izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović i predstavnici 22 lokalne samouprave u Srbiji koje su prihvatile principe rodno-odgovornog budžetiranja, a u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

- Ove godine Grad je finansirao obuku za 80 žena preduzetnica u saradnji sa konsultantskim kućama koje smo angažovali. Uslov je bio da su vlasnice preduzetničkih radnji poslednje tri godine, a obukom su bile pokrivene teme kao što su ekonomija, marketing i sve druge sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Prema evidenciji ''Start ap'' programa podsticanja samozapošljavanja broj žena koje se uključuju u te procese raste, što je dobar znak i svedoči da žene žele da budu aktivnije i ravnopravniji partneri u ekonomskom razvoju - istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da će potpisivanjem Deklaracije rodno budžetiranje biti još izraženije.

Potpisivanje je upriličeno u zgradi Vlade Republike Srbije, a tom prilikom istaknuto je da je rodna ravnopravnost jedan od ključnih uslova za dalji napredak društva u celini. Rodno odgovorno budžetiranje je značajan korak ka ekonomskom osnaživanju žena, a prioritet je podsticanje žena da uzmu učešće u donošenju važnih odluka kada je reč o političkom i javnom životu, rečeno je prilikom potpisivanja Deklaracije.

Novi Sad, 24. novembar 2015. godine