Читај ми

ГРАД НОВИ САД ОБЕЗБЕДИО 30 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и министарка здравља у Влади Републике Србије проф. др Даница Грујичић потписали су Уговор о додели помоћи Града Новог Сада Буџетском фонду за лечење обољења која се не могу лечити у Републици Србији.

- И ове године, као и претходних седам, Новосађани у Фонд уплаћују новац за лечење деце и младих у иностранству или за довођење страних стручњака у Србију. Поносни смо на чињеницу да наша локална самоуправа брине о здрављу грађана са територије целе Републике Србије и да је прва почела са овом праксом. Ове године уплаћен је износ од 30 милиона динара, а рачунајући и та средства, Град је до сада у Фонд уплатио чак 145 милиона динара и то, као што сам рекао, искључиво захваљујући одговорном вођењу Града и стабилном градском буџету. Град Нови Сад ће наставити да помаже Фонд, да пружа подршку онима којима је најтеже и сигуран сам да ћемо и наредне године издвојити значајна средства за ову намену - рекао је Милан Ђурић.

Министарка Грујичић је захвалила градоначелнику на континуираној подршци Града Новог Сада Фонду, нагласивши да ће деца којој је лечење најпотребније, већ следеће недеље из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој бити упућена у иностранство. Она је истакла и да је ребалансом републичког буџета за 2023. годину, издвојено додатних 3,9 милијарди динара за ретке болести и лечење у иностранству.

Градоначелник је подсетио да Град Нови Сад континуирано улаже у област здравства и да су само у претходној деценији у граду никли нови домови здравља у Футогу, Адицама и Видовданском насељу, да су реновирани објекти Завода за здравствену заштиту студената, објекти у Алмашкој улици и у Улици Васе Стајића, Дом здравља на Лиману 4, као и да је сазидана нова зграда Хитне помоћи и болница на Мишелуку.

Нови Сад, 13. децембар 2023. године