Čitaj mi

GRAD NOVI SAD OBEZBEDIO 30 MILIONA DINARA ZA LEČENjE U INOSTRANSTVU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije prof. dr Danica Grujičić potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji.

- I ove godine, kao i prethodnih sedam, Novosađani u Fond uplaćuju novac za lečenje dece i mladih u inostranstvu ili za dovođenje stranih stručnjaka u Srbiju. Ponosni smo na činjenicu da naša lokalna samouprava brine o zdravlju građana sa teritorije cele Republike Srbije i da je prva počela sa ovom praksom. Ove godine uplaćen je iznos od 30 miliona dinara, a računajući i ta sredstva, Grad je do sada u Fond uplatio čak 145 miliona dinara i to, kao što sam rekao, isključivo zahvaljujući odgovornom vođenju Grada i stabilnom gradskom budžetu. Grad Novi Sad će nastaviti da pomaže Fond, da pruža podršku onima kojima je najteže i siguran sam da ćemo i naredne godine izdvojiti značajna sredstva za ovu namenu - rekao je Milan Đurić.

Ministarka Grujičić je zahvalila gradonačelniku na kontinuiranoj podršci Grada Novog Sada Fondu, naglasivši da će deca kojoj je lečenje najpotrebnije, već sledeće nedelje iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj biti upućena u inostranstvo. Ona je istakla i da je rebalansom republičkog budžeta za 2023. godinu, izdvojeno dodatnih 3,9 milijardi dinara za retke bolesti i lečenje u inostranstvu.

Gradonačelnik je podsetio da Grad Novi Sad kontinuirano ulaže u oblast zdravstva i da su samo u prethodnoj deceniji u gradu nikli novi domovi zdravlja u Futogu, Adicama i Vidovdanskom naselju, da su renovirani objekti Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, objekti u Almaškoj ulici i u Ulici Vase Stajića, Dom zdravlja na Limanu 4, kao i da je sazidana nova zgrada Hitne pomoći i bolnica na Mišeluku.

Novi Sad, 13. decembar 2023. godine