Читај ми

ГРАД ФИНАНСИРА ОБУКУ ЗА ВЕБ ДИЗАЈНЕРЕ И ПРОГРАМЕРЕ

Град Нови Сад посредством Градске управе за привреду, у оквиру реализације мере „Обука за дефицитарна занимања“ из Акционог плана запошљавања за 2015. годину финансирао је обуку за за веб технологије. Прва група од 25 полазника овладала је вештинама веб дизајна (HTML, CSS и Photoshop) и стекла одличну полазну основу за даље усавршавање и учење о веб дизајну и веб технологијама, а у току је други круг обука за још 25 полазника за PHP програмере. Полазнацима обуке за веб дизајнере уверења о завршеној обуци доделио је члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски.

- Протеклих година Град Нови Сад је кроз Акциони план запошљавања финансирао мере за додатно образовање и обуку незапослених. Ове године, на основу резултата истраживања  Националне службе за запошљавање које је показало да у IT сектору постоји мањак кадрова, по први пут финансирамо овај вид обуке. Надам се да ће полазници наставити да усавршавају своје знање и да ће нам се они који се до тада не запосле, следеће године када будемо отворили нови конкурс за самозапошљавање обратити и покренути приватан посао - изјавио је мр Горан Сечујски.

Начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере у новосадској филијали Националне службе за запошљавање Душан Марјановић објаснио је да на тржишту рада у Новом Саду недостаје најмање 3000 IT стручњака.

- Спроведено истраживање о дефицитарним занимањима на територији Новог Сада показало је да су дефицитарни различити профили програмера. Није било лако оформити групу од 50 људи који ће проћи обуку за веб дизајнере и PHP програмере, али успели смо и планирамо да радимо на њиховом даљем усавршавању и ангажовању. Суштина је да они ова знања примене у пракси, а ми ћемо им у томе помоћи кроз програм самозапошљавања, или препоруком за њихово ангажовање у фирмама са којима имамо добру сарадњу- објаснио је Душан Марјановић.

Обука је спроведена у школи компјутера „Smart School“. Програм обуке посебно је креиран за незапослена лица, а проширеним фондом часова полазницима је омогућено више времена за практично савладавање градива.

Нови Сад, 18. септембар 2015. године