Čitaj mi

GRAD FINANSIRA OBUKU ZA VEB DIZAJNERE I PROGRAMERE

Grad Novi Sad posredstvom Gradske uprave za privredu, u okviru realizacije mere „Obuka za deficitarna zanimanja“ iz Akcionog plana zapošljavanja za 2015. godinu finansirao je obuku za za veb tehnologije. Prva grupa od 25 polaznika ovladala je veštinama veb dizajna (HTML, CSS i Photoshop) i stekla odličnu polaznu osnovu za dalje usavršavanje i učenje o veb dizajnu i veb tehnologijama, a u toku je drugi krug obuka za još 25 polaznika za PHP programere. Polaznacima obuke za veb dizajnere uverenja o završenoj obuci dodelio je član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski.

- Proteklih godina Grad Novi Sad je kroz Akcioni plan zapošljavanja finansirao mere za dodatno obrazovanje i obuku nezaposlenih. Ove godine, na osnovu rezultata istraživanja  Nacionalne službe za zapošljavanje koje je pokazalo da u IT sektoru postoji manjak kadrova, po prvi put finansiramo ovaj vid obuke. Nadam se da će polaznici nastaviti da usavršavaju svoje znanje i da će nam se oni koji se do tada ne zaposle, sledeće godine kada budemo otvorili novi konkurs za samozapošljavanje obratiti i pokrenuti privatan posao - izjavio je mr Goran Sečujski.

Načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Dušan Marjanović objasnio je da na tržištu rada u Novom Sadu nedostaje najmanje 3000 IT stručnjaka.

- Sprovedeno istraživanje o deficitarnim zanimanjima na teritoriji Novog Sada pokazalo je da su deficitarni različiti profili programera. Nije bilo lako oformiti grupu od 50 ljudi koji će proći obuku za veb dizajnere i PHP programere, ali uspeli smo i planiramo da radimo na njihovom daljem usavršavanju i angažovanju. Suština je da oni ova znanja primene u praksi, a mi ćemo im u tome pomoći kroz program samozapošljavanja, ili preporukom za njihovo angažovanje u firmama sa kojima imamo dobru saradnju - objasnio je Dušan Marjanović.

Obuka je sprovedena u školi kompjutera „Smart School“. Program obuke posebno je kreiran za nezaposlena lica, a proširenim fondom časova polaznicima je omogućeno više vremena za praktično savladavanje gradiva.

Novi Sad, 18. septembar 2015. godine