Читај ми

ГИТАРИЈАДА ВОЈВОДИНЕ ПОСЛЕ 40 ГОДИНА У КИСАЧУ

Прва званична војвођанска гитаријада одржана је 1975. године у Кисачу, где је младим неафирмисаним бендовима пружена шанса да свој рад прикажу широј публици. Након 40 година ова манифестација ће бити поново организована, а њено одржавање 11. и 12. септембра на стадиону ФК „Татре“ најављено је данас на конференцији за новинаре у Културно-информативном центру Кисач.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић је том приликом истакао да је „Гитаријада Војводине“ само један у низу пројеката који произилазе из добре сарадње челника Града Новог Сада и Месне заједнице Кисач.

- Са великим задовољством смо прихватили и подржавамо иницијативу да се поново оживи гитаријада у Кисачу. Један од приоритета Градске управе за културу је свакако децентрализација и наша намера је да у наредном периоду ревитализујемо неке културне садржаје у овом месту, али и да покренемо нове како бисмо допринели остваривању тог циља - изјавио је Вања Вученовић и додао – Желим да се захвалим организаторима, али и свима који доприносе да ова манифестација буде успешна и да позовем грађане да дођу у Кисач и уживају у квалитетном програму. Сматрам да је веома важно да сви заједно подржимо младе саставе и дамо им прилику да на најбољи начин представе свој рад.

Председник Савета Месне заједнице Кисач Мило Хрћан се захвалио члану Градског већа за културу на подршци коју Град Нови Сад пружа и изразио задовољство што ће Кисач поново бити домаћин војвођанске гитаријаде.
-Кисач је место где се рок музика негује и слуша и зато ми је веома драго што ће тих дана постати центар који ће окупити и повезати како оне добро познате тако и младе и неафирмисане бендове – рекао је Мило Хрћан.

Организатори Гитаријаде Милана Арњаш и Јан Палик упутили су позив заинтересованим рок саставима да се пријаве на конкурс који је отворен до 9. септембра, уз услов да имају бар две ауторске композиције и да немају објављен албум. Захваљујући доброј сарадњи организатора са Радио-телевизијом „Војводина“ прва награда биће снимање победничке композиције у Студију М.

Први дан фестивала започиње такмичењем бендова који су одабрани на конкурсу. Након такмичарског дела и проглашења победника наступиће група “Битанге“, а затим и група „Love Hunters“. Другог дана фестивала, 12. септембра посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу фотографија рок бендова из 70-их година Зорана Веселиновића, тонца у легендарном студију "Abby road" у Лондону који је родом из Кисача, као и изложбу раритетних плоча и часописа. Званичан програм почиње у 19 часова наступом рок група из 70-тих, а затим следи наступ победника Гитаријаде Војводине - Кисач, као и наступ новосадског бенда „ИН3ПМ“. За сам крај манифестације предвиђен је наступ легендарне групе „Рибља чорба“.

Нови Сад, 9. септембар 2015. године