Čitaj mi

GITARIJADA VOJVODINE POSLE 40 GODINA U KISAČU

Prva zvanična vojvođanska gitarijada održana je 1975. godine u Kisaču, gde je mladim neafirmisanim bendovima pružena šansa da svoj rad prikažu široj publici. Nakon 40 godina ova manifestacija će biti ponovo organizovana, a njeno održavanje 11. i 12. septembra na stadionu FK „Tatre“ najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Kulturno-informativnom centru Kisač.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović je tom prilikom istakao da je „Gitarijada Vojvodine“ samo jedan u nizu projekata koji proizilaze iz dobre saradnje čelnika Grada Novog Sada i Mesne zajednice Kisač.

- Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili i podržavamo inicijativu da se ponovo oživi gitarijada u Kisaču. Jedan od prioriteta Gradske uprave za kulturu je svakako decentralizacija i naša namera je da u narednom periodu revitalizujemo neke kulturne sadržaje u ovom mestu, ali i da pokrenemo nove kako bismo doprineli ostvarivanju tog cilja - izjavio je Vanja Vučenović i dodao – Želim da se zahvalim organizatorima, ali i svima koji doprinose da ova manifestacija bude uspešna i da pozovem građane da dođu u Kisač i uživaju u kvalitetnom programu. Smatram da je veoma važno da svi zajedno podržimo mlade sastave i damo im priliku da na najbolji način predstave svoj rad.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Kisač Milo Hrćan se zahvalio članu Gradskog veća za kulturu na podršci koju Grad Novi Sad pruža i izrazio zadovoljstvo što će Kisač ponovo biti domaćin vojvođanske gitarijade.
-Kisač je mesto gde se rok muzika neguje i sluša i zato mi je veoma drago što će tih dana postati centar koji će okupiti i povezati kako one dobro poznate tako i mlade i neafirmisane bendove – rekao je Milo Hrćan.

Organizatori Gitarijade Milana Arnjaš i Jan Palik uputili su poziv zainteresovanim rok sastavima da se prijave na konkurs koji je otvoren do 9. septembra, uz uslov da imaju bar dve autorske kompozicije i da nemaju objavljen album. Zahvaljujući dobroj saradnji organizatora sa Radio-televizijom „Vojvodina“ prva nagrada biće snimanje pobedničke kompozicije u Studiju M.

Prvi dan festivala započinje takmičenjem bendova koji su odabrani na konkursu. Nakon takmičarskog dela i proglašenja pobednika nastupiće grupa “Bitange“, a zatim i grupa „Love Hunters“. Drugog dana festivala, 12. septembra posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu fotografija rok bendova iz 70-ih godina Zorana Veselinovića, tonca u legendarnom studiju „Abby road“ u Londonu koji je rodom iz Kisača, kao i izložbu raritetnih ploča i časopisa. Zvaničan program počinje u 19 časova nastupom rok grupa iz 70-tih, a zatim sledi nastup pobednika Gitarijade Vojvodine - Kisač, kao i nastup novosadskog benda „IN3PM“. Za sam kraj manifestacije predviđen je nastup legendarne grupe „Riblja čorba“.

Novi Sad, 9. septembar 2015. godine