Читај ми

АНСАМБЛ „ЗОРУЛЕ“ ВЕЋ 20 ГОДИНА ЧУВАР ТАМБУРАШКЕ БАШТИНЕ

Новосадски тамбурашки ансамбл „Зоруле“ формиран је 1995. године, са жељом да очува богату традицију војвођанског тамбураштва и окупи музичаре који су посвећени тој врсти уметности и задовољствима које она доноси. Ове године Ансамбл „Зоруле“ прославља 20 година рада и тим поводом у Градској кући одржана је конференција за новинаре на којој је најављен програм обележавања тог јубилеја. Конференцији је присуствовао члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

- Веома ми је драго што у нашем граду већ 20 година постоји и ради ансамбл који, кроз тамбурашку музику и инструменте негује културу ових простора. Град Нови Сад кроз различите програме и манифестације подржава афирмацију тамбурице и овакав вид стваралаштва, а свакако да препознајемо значај Ансамбла „Зоруле“ као једног од најистакнутијих састава тог типа. Овом приликом желим да им честитам јубилеј, да им се захвалим на учешћу на многобројним манифестацијама које смо организовали, као и на томе што су на многобројним наступима у земљи и иностранству на прави начин представљали наш град и нашу културу- изјавио је Вања Вученовић.

Централни догађај прославе јубилеја је свечани концерт „Ансамбл Зоруле 20 година са Вама“ који ће бити одржан у петак, 27 новембра, са почетком у 19.00 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. Поред брижљиво одабраног репертоара, публици ће бити представљен и документарни филм о Ансамблу. Истог дана, у 18.00 часова у холу Српског народног позоришта биће отворена изложба „Портрет Ансамбла Зоруле“ чији је аутор виши кустос у Музеју Града Новог Сада Душанка Марковић. Изложба представља ретроспективу двадесетогодишњег рада овог ансамбла. Поставка изложбе се може погледати до 29. новембра од 10.00 до 18.00 часова. Због великог интересовања публике Ансамбл „Зоруле“ ће приредити још један концерт који ће бити одржан у Студиу М. Овај концерт биће одржан 1. децембра, у 20.00 часова. Концертмајстор Ансамбла Зоран Бугарски Брица је истакао да су улази на концерте слободни и позвао Новосађане да дођу и уживају у музици.

- У протеклих 20 година нама је било заиста лепо. Почели смо као деца, а сазрели смо у озбиљан ансамбл и ово је прилика да нашим бившим члановима, пријатељима и институцијама које су нас подржавале доделимо захвалнице. Веома нам је драго што ћемо на концерту имати госте из целе Србије, као и Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније – додао је Зоран Бугарски Брица.

Према речима члана ансамбла Бојана Тренкића репертоар ће представљати ретроспективу свих музичких жанрова у којима се овај састав обрео, од популарних транскрипција класичних дела, преко народне, забавне, до филмске музике.

Нови Сад, 25. новембар 2015. године