Čitaj mi

ANSAMBL „ZORULE“ VEĆ 20 GODINA ČUVAR TAMBURAŠKE BAŠTINE

Novosadski tamburaški ansambl „Zorule“ formiran je 1995. godine, sa željom da očuva bogatu tradiciju vojvođanskog tamburaštva i okupi muzičare koji su posvećeni toj vrsti umetnosti i zadovoljstvima koje ona donosi. Ove godine Ansambl „Zorule“ proslavlja 20 godina rada i tim povodom u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program obeležavanja tog jubileja. Konferenciji je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

- Veoma mi je drago što u našem gradu već 20 godina postoji i radi ansambl koji, kroz tamburašku muziku i instrumente neguje kulturu ovih prostora. Grad Novi Sad kroz različite programe i manifestacije podržava afirmaciju tamburice i ovakav vid stvaralaštva, a svakako da prepoznajemo značaj Ansambla „Zorule“ kao jednog od najistaknutijih sastava tog tipa. Ovom prilikom želim da im čestitam jubilej, da im se zahvalim na učešću na mnogobrojnim manifestacijama koje smo organizovali, kao i na tome što su na mnogobrojnim nastupima u zemlji i inostranstvu na pravi način predstavljali naš grad i našu kulturu- izjavio je Vanja Vučenović.

Centralni događaj proslave jubileja je svečani koncert „Ansambl Zorule 20 godina sa Vama“ koji će biti održan u petak, 27 novembra, sa početkom u 19.00 časova, na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta. Pored brižljivo odabranog repertoara, publici će biti predstavljen i dokumentarni film o Ansamblu. Istog dana, u 18.00 časova u holu Srpskog narodnog pozorišta biće otvorena izložba „Portret Ansambla Zorule“ čiji je autor viši kustos u Muzeju Grada Novog Sada Dušanka Marković. Izložba predstavlja retrospektivu dvadesetogodišnjeg rada ovog ansambla. Postavka izložbe se može pogledati do 29. novembra od 10.00 do 18.00 časova. Zbog velikog interesovanja publike Ansambl „Zorule“ će prirediti još jedan koncert koji će biti održan u Studiu M. Ovaj koncert biće održan 1. decembra, u 20.00 časova. Koncertmajstor Ansambla Zoran Bugarski Brica je istakao da su ulazi na koncerte slobodni i pozvao Novosađane da dođu i uživaju u muzici.

- U proteklih 20 godina nama je bilo zaista lepo. Počeli smo kao deca, a sazreli smo u ozbiljan ansambl i ovo je prilika da našim bivšim članovima, prijateljima i institucijama koje su nas podržavale dodelimo zahvalnice. Veoma nam je drago što ćemo na koncertu imati goste iz cele Srbije, kao i Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije – dodao je Zoran Bugarski Brica.

Prema rečima člana ansambla Bojana Trenkića repertoar će predstavljati retrospektivu svih muzičkih žanrova u kojima se ovaj sastav obreo, od popularnih transkripcija klasičnih dela, preko narodne, zabavne, do filmske muzike.
Novi Sad, 25. novembar 2015. godine