Читај ми

АКЦИЈА „ДРВО ЖИВОТА-СИМБОЛ НОВОГ ЖИВОТА“

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Никола Ћировић  и шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић учествовали су у акцији „Дрво живота-симбол новог живота“.  Том приликом  они су посадили дрво у близини  Српског народног позоришта, а у знак захвалности свим породицама донора органа.

-Данас смо заједно са члановима Удружења трансплантираних Војводине и студентима медицине посадили дрво живота у знак подршке удружењу „Пан Трансплант“ и свим породицама донора органа који су својом несебичношћу спасили многе људске животе. Оно што треба да нагласимо као битно јесте подизање нивоа свести кад је у питању донирање органа. Сви заједно треба да радимо на томе да повећамо свест о значају донорства и саме транспалнтације органа како би многобројни животи могли бити спашени, као и да апелујемо да се прошири број донатора - рекао је проф. др Никола Ћировић.

У име Удружење трансплантираних Војводине "Пан Трансплант" др Јелица Аларгић је рекла да је важно што је Град Нови Сад препознао значај акције садње дрвета у знак сећања на породице доноре.

- Акција „Дрво живота-симбол новог живота“ почела је пре пре пет година и ово је треће стабло које је посађено у Новом Саду. На овај начин породице доноре које представљају наше хероје, јер су спасиле многе људске животе, никад неће бити заборављене. Транспалантација је област медицине која захтева активно учешће свих грађана, и овом приликом још једном захваљујемо свим породицама на њиховој хуманости- рекла је др Јелица Аларгић.

Према речима шефа Кабинета градоначелника Новог Сада Александра Петровића, ова акција се спроводи у више од сто земаља у којима представници локалне самоуправе са својим сарадницима, здравственим радницима и пацијентима са трансплантираним органима, као знак сећања и захвалности на породице донора органа, саде дрво живота.

-С обзиром на то да је све већи број пацијената који чекају на овај вид лечења, нарочито деце, неопходно је укључивање целог друштва, како би се пружила шанса многима којима то представља једини спас- додао је Александар Петровић.

Нови Сад, 20. новембар 2015. године