Čitaj mi

AKCIJA „DRVO ŽIVOTA-SIMBOL NOVOG ŽIVOTA“

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Nikola Ćirović  i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović učestvovali su u akciji „Drvo života-simbol novog života“.  Tom prilikom  oni su posadili drvo u blizini  Srpskog narodnog pozorišta, a u znak zahvalnosti svim porodicama donora organa.

-Danas smo zajedno sa članovima Udruženja transplantiranih Vojvodine i studentima medicine posadili drvo života u znak podrške udruženju „Pan Transplant“ i svim porodicama donora organa koji su svojom nesebičnošću spasili mnoge lјudske živote. Ono što treba da naglasimo kao bitno jeste podizanje nivoa svesti kad je u pitanju doniranje organa. Svi zajedno treba da radimo na tome da povećamo svest o značaju donorstva i same transpalntacije organa kako bi mnogobrojni životi mogli biti spašeni, kao i da apelujemo da se proširi broj donatora - rekao je prof. dr Nikola Ćirović.

U ime Udruženje transplantiranih Vojvodine "Pan Transplant" dr Jelica Alargić je rekla da je važno što je Grad Novi Sad prepoznao značaj akcije sadnje drveta u znak sećanja na porodice donore.

- Akcija „Drvo života-simbol novog života“ počela je pre pre pet godina i ovo je treće stablo koje je posađeno u Novom Sadu. Na ovaj način porodice donore koje predstavlјaju naše heroje, jer su spasile mnoge lјudske živote, nikad neće biti zaboravlјene. Transpalantacija je oblast medicine koja zahteva aktivno učešće svih građana, i ovom prilikom još jednom zahvalјujemo svim porodicama na njihovoj humanosti- rekla je dr Jelica Alargić.

Prema rečima šefa Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandra Petrovića, ova akcija se sprovodi u više od sto zemalјa u kojima predstavnici lokalne samouprave sa svojim saradnicima, zdravstvenim radnicima i pacijentima sa transplantiranim organima, kao znak sećanja i zahvalnosti na porodice donora organa, sade drvo života.

-S obzirom na to da je sve veći broj pacijenata koji čekaju na ovaj vid lečenja, naročito dece, neophodno je uklјučivanje celog društva, kako bi se pružila šansa mnogima kojima to predstavlјa jedini spas- dodao je Aleksandar Petrović.

Novi Sad, 20. novembar 2015. godine