Читај ми

ЗАВРШНИЦА ЈАВНЕ РАСПРАВЕ ПОВОДОМ НАЦРТА ОДЛУКЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА

 

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски организовао је у Градској кући  завршницу јавне расправе у вези са нацртом Одлуке о радном времену угоститељских, трговинских и занатских објеката. У завршници јавне расправе учествовали су представници Уније послодаваца, Градске управе за комуналне послове, Полицијске управе Новог Сада, Удружења угоститеља, Друштвa трговаца, и Удружења грађана Новог Сaда „За безбедан сан и безбедан живот“.

- У последњих месец дана, колико је трајала јавна расправа о нацрту ове одлуке, обављено је више разговора са свим релевантним удружењима, грађанима Новог Сада који станују у центру града и на неки начин су највише погођени радом угоститељских објеката који не поштују радно време. Највећи број дописа који су стигли на адресу Управе за привреду су коментари подршке, али и негативни коментари угоститеља који се противе овом предлогу. Град је вољан за сарадњу и спреман да се донесе одлука која ће бити у корист како привредника тако и грађана Новог Сада – рекаоје члан Градског већа мр Горан Сечујски.

Нацрт одлуке предвиђа да угоститељски објекти за смештај могу да раде од 00 до 24 часа, објекти за храну и пиће у зони становања радним даном од 6 до 23 сата, викендом од 6 до 1 час по поноћи, док они који су у стамбеним зградама могу да раде од 6 до 22 сата, викендом од 7 до 22 часа. Угоститељски објекти ван зоне становања према нацрту Одлуке могу да раде од 00-24 сата.

Представници удружења угоститеља не подржавају овај предлог Одлуке, како кажу, из више разлога. Као први проблем навели су то што у летњем периоду угоститељски објекти постају посећени тек после 21 час, а као други проблем навели су да се неосновано доводи у везу радно време кафића са нарушавањем јавног реда и мира. Они су истакли да од угоститељства зависи око 12 хиљада људи, а да и буџет Града у великој мери пуне угоститељи. Како су навели, бројни угоститељи који обављају своју делатност у складу са законом трпе због неколицине локала који крше садашњу одлуку, па сматрају да би већа контрола и јача казнена политика више допринели решавању проблема.

Предложено радно време за продавнице свих врста, где спадају и супермаркети и хипермаркети је од 6 до 23 часа, а  једино бензинске пумпе и трговински објекти који се налазе ван зоне становања могу да раде од 00 до 24 сата.  Занатским радњама предвиђено је радно време од 6 до 21 час, сем пекарама које могу да раде од 00 до 24 часа. Овим предлогом одлуке, Град је прописао и да трговински објекти алкохол и пиво продају од 6 до 22 часа.

Председник Друштва трговаца Нови Сад Млађан Шомић рекао је да они поздрављају овај нацрт  Одлуке али имају замерке на предлог радног времена продавница јер сматрају да су трговци тако дискриминисани у односу на супермаркете и хипермаркете који су ван зоне становања, те да ће одређен број људи остати без посла уколико се ограничи трајање радног времена продавница.

Ђорђе Симић у име Удружења грађана „За безбедан сан и безбедан живот“ нагласио је да се грађани Новог Сада сваконоћно срећу са низом проблема као што су прегласна музика, непримерно понашање, уништавање јавне и приватне имовине. 

- Сви смо сведоци бројних разбојништава, туча и убистава која се догађају углавном током ноћи, а радно време угоститељских објеката директно је повезано са тим лошим појавама због којих људи не могу нормално да воде  живот и извршавају своје обавезе - истакао је Симић.

Градска управа за привреду ће у наредних седам дана обрадити све предлоге и примедбе који су стигли током једномесечне јавне расправе, а онда ће приступити изради коначне верзије предлога Одлуке која ће бити упућена на разматрање Савету за јавни ред, мир и безбедност Скупштине Града Новог Сада. Коначну одлуку о радном времену угоститељских објеката и трговинских радњи донеће Скупштина Града  у септембру.

Нови Сад, 6. август 2013. године