Čitaj mi

ZAVRŠNICA JAVNE RASPRAVE POVODOM NACRTA ODLUKE O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

 

Član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski organizovao je u Gradskoj kući  završnicu javne rasprave u vezi sa nacrtom Odluke o radnom vremenu ugostitelјskih, trgovinskih i zanatskih objekata. U završnici javne rasprave učestvovali su predstavnici Unije poslodavaca, Gradske uprave za komunalne poslove, Policijske uprave Novog Sada, Udruženja ugostitelјa, Društva trgovaca, i Udruženja građana Novog Sada „Za bezbedan san i bezbedan život“.

- U poslednjih mesec dana, koliko je trajala javna rasprava o nacrtu ove odluke, obavlјeno je više razgovora sa svim relevantnim udruženjima, građanima Novog Sada koji stanuju u centru grada i na neki način su najviše pogođeni radom ugostitelјskih objekata koji ne poštuju radno vreme. Najveći broj dopisa koji su stigli na adresu Uprave za privredu su komentari podrške, ali i negativni komentari ugostitelјa koji se protive ovom predlogu. Grad je volјan za saradnju i spreman da se donese odluka koja će biti u korist kako privrednika tako i građana Novog Sada – rekaoje član Gradskog veća mr Goran Sečujski.

Nacrt odluke predviđa da ugostitelјski objekti za smeštaj mogu da rade od 00 do 24 časa, objekti za hranu i piće u zoni stanovanja radnim danom od 6 do 23 sata, vikendom od 6 do 1 čas po ponoći, dok oni koji su u stambenim zgradama mogu da rade od 6 do 22 sata, vikendom od 7 do 22 časa. Ugostitelјski objekti van zone stanovanja prema nacrtu Odluke mogu da rade od 00-24 sata.

Predstavnici udruženja ugostitelјa ne podržavaju ovaj predlog Odluke, kako kažu, iz više razloga. Kao prvi problem naveli su to što u letnjem periodu ugostitelјski objekti postaju posećeni tek posle 21 čas, a kao drugi problem naveli su da se neosnovano dovodi u vezu radno vreme kafića sa narušavanjem javnog reda i mira. Oni su istakli da od ugostitelјstva zavisi oko 12 hilјada lјudi, a da i budžet Grada u velikoj meri pune ugostitelјi. Kako su naveli, brojni ugostitelјi koji obavlјaju svoju delatnost u skladu sa zakonom trpe zbog nekolicine lokala koji krše sadašnju odluku, pa smatraju da bi veća kontrola i jača kaznena politika više doprineli rešavanju problema.

Predloženo radno vreme za prodavnice svih vrsta, gde spadaju i supermarketi i hipermarketi je od 6 do 23 časa, a  jedino benzinske pumpe i trgovinski objekti koji se nalaze van zone stanovanja mogu da rade od 00 do 24 sata.  Zanatskim radnjama predviđeno je radno vreme od 6 do 21 čas, sem pekarama koje mogu da rade od 00 do 24 časa. Ovim predlogom odluke, Grad je propisao i da trgovinski objekti alkohol i pivo prodaju od 6 do 22 časa.

Predsednik Društva trgovaca Novi Sad Mlađan Šomić rekao je da oni pozdravlјaju ovaj nacrt  Odluke ali imaju zamerke na predlog radnog vremena prodavnica jer smatraju da su trgovci tako diskriminisani u odnosu na supermarkete i hipermarkete koji su van zone stanovanja, te da će određen broj lјudi ostati bez posla ukoliko se ograniči trajanje radnog vremena prodavnica.

Đorđe Simić u ime Udruženja građana „Za bezbedan san i bezbedan život“ naglasio je da se građani Novog Sada svakonoćno sreću sa nizom problema kao što su preglasna muzika, neprimerno ponašanje, uništavanje javne i privatne imovine. 

- Svi smo svedoci brojnih razbojništava, tuča i ubistava koja se događaju uglavnom tokom noći, a radno vreme ugostitelјskih objekata direktno je povezano sa tim lošim pojavama zbog kojih lјudi ne mogu normalno da vode  život i izvršavaju svoje obaveze - istakao je Simić.

Gradska uprava za privredu će u narednih sedam dana obraditi sve predloge i primedbe koji su stigli tokom jednomesečne javne rasprave, a onda će pristupiti izradi konačne verzije predloga Odluke koja će biti upućena na razmatranje Savetu za javni red, mir i bezbednost Skupštine Grada Novog Sada. Konačnu odluku o radnom vremenu ugostitelјskih objekata i trgovinskih radnji doneće Skupština Grada  u septembru.

Novi Sad, 6. avgust 2013. godine