Читај ми

ЗАВРШНИЦА ПРОЈЕКТА „СВЕТЛО У ТАМИ“ У ТЕРАПИЈСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ „ЗЕМЉА ЖИВИХ“

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин посетио је Терапијску заједницу Земља живих на Ченеју која, у оквиру Српске православне цркве, пружа подршку и помоћ у лечењу болести зависности. Том приликом одржан је завршни догађај пројекта "СВЕТЛО У ТАМИ!6" који то Удружење реализује уз подршку Градске управе за спорт и омладину Новог Сада - Канцеларије за младе.

- У оквиру Локалног акционог плана политике за младе Града Новог Сада за период 2019-2022. године реализују се пројекати који подразумевају укључивање најразличитијих група младих људи. Конкретно пројекат „Светло у тами“ који се у терапијској заједници Земља живих организује већ шесту годину за редом, усмерен је на рад са штићеницима ове заједнице кроз креирање иновативних едукативних програма. Веома ми је драго што данас имамо прилику да на лицу места видимо како такви пројекти утичу на једну осетљиву категорију младих људи и да их уверимо да ћемо наставити да их подржавамо и да се боримо за њих - изјавио је Огњен Цвјетићанин.

Том приликом, премијерно је представљен документарни филм који је снимљен у оквиру пројекта, а који приказује живот за време и након терапијске заједнице. Аутор филма и сарадник Удружења Земља живих Срђан Миљковић захвалио се Граду који од 2015. године подржава радионице арт-терапије у којима учествују штићеници терапијских заједница.

- Ове године, прилагодили смо се епидемиолошкој ситуацији па смо направили видео-документ који подразумева комуникацију између штићеника који су завршили наш програм и који су се остварили у професионалном и породичном животу, као и оних који су тренутно у програму рехабилитације и ресоцијализације. Данас ћемо га премијерно представити а шира јавност ће моћи да га погледа на You tube каналу Удружења Земља живих - изјавио је Срђан Миљковић.

Арт терапија која се спроводи у окиру пројекта је иновативна метода и користи се у лечењу са жељом и циљем да се материјал који настаје као продукт овог рада нађе пред циљном групом којој је то од великог значаја за процес одрастања, те да се осавремени језички израз и омогући двосмерна комуникација.

Нови Сад, 29. децембар 2021. године