Čitaj mi

ZAVRŠNICA PROJEКTA „SVETLO U TAMI“ U TERAPIJSКOJ ZAJEDNICI „ZEMLJA ŽIVIH“

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin posetio je Terapijsku zajednicu Zemlja živih na Čeneju koja, u okviru Srpske pravoslavne crkve, pruža podršku i pomoć u lečenju bolesti zavisnosti. Tom prilikom održan je završni događaj projekta "SVETLO U TAMI!6" koji to Udruženje realizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Novog Sada - Кancelarije za mlade.

- U okviru Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za period 2019-2022. godine realizuju se projekati koji podrazumevaju uključivanje najrazličitijih grupa mladih ljudi. Кonkretno projekat „Svetlo u tami“ koji se u terapijskoj zajednici Zemlja živih organizuje već šestu godinu za redom, usmeren je na rad sa štićenicima ove zajednice kroz kreiranje inovativnih edukativnih programa. Veoma mi je drago što danas imamo priliku da na licu mesta vidimo kako takvi projekti utiču na jednu osetljivu kategoriju mladih ljudi i da ih uverimo da ćemo nastaviti da ih podržavamo i da se borimo za njih - izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Tom prilikom, premijerno je predstavljen dokumentarni film koji je snimljen u okviru projekta, a koji prikazuje život za vreme i nakon terapijske zajednice. Autor filma i saradnik Udruženja Zemlja živih Srđan Miljković zahvalio se Gradu koji od 2015. godine podržava radionice art-terapije u kojima učestvuju štićenici terapijskih zajednica.

- Ove godine, prilagodili smo se epidemiološkoj situaciji pa smo napravili video-dokument koji podrazumeva komunikaciju između štićenika koji su završili naš program i koji su se ostvarili u profesionalnom i porodičnom životu, kao i onih koji su trenutno u programu rehabilitacije i resocijalizacije. Danas ćemo ga premijerno predstaviti a šira javnost će moći da ga pogleda na You tube kanalu Udruženja Zemlja živih - izjavio je Srđan Miljković.

Art terapija koja se sprovodi u okiru projekta je inovativna metoda i koristi se u lečenju sa željom i ciljem da se materijal koji nastaje kao produkt ovog rada nađe pred ciljnom grupom kojoj je to od velikog značaja za proces odrastanja, te da se osavremeni jezički izraz i omogući dvosmerna komunikacija.

Novi Sad, 29. decembar 2021. godine