Читај ми

ЗАВРШЕНА 9. НИС ОЛИМПИЈАДА ИЗ РУСКОГ ЈЕЗИКА

Чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић присуствовала је церемонији свечаног затварања и проглашења победника 9. НИС олимпијаде из руског језика, одржаној у Гимназији „Јован Јовановић Змај“. Такмичење је намењено ученицима 7. и 8. разреда основних школа, свих разреда средњих школа и гимназија, као и студентима, из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Овогодишња НИС олимпијада из руског језика у финалу је окупила око 100 ученика који су се надметали у четири категорије, у зависности од узраста и познавања језика.

Честитајући победницима, чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић је истакла да учешће великог броја такмичара на догађају, чији је циљ промовисање и популаризација руског језика, показује да је тај језик присутан и веома прихваћен од стране ученика и студената који су показали изузетно знање.

- Град високо вреднује улогу образовања у друштву и улажући преко 6,2 милијарди динара из свог буџета континуирано ради на унапређивању услова и потенцијала за развој образовања у Новом Саду. Много нам значи што у тој мисији нисмо сами и што једна друшвено одговорна компанија као што је НИС инвестира у младе људе. То је пример добре праксе, кроз синхронизовано функционисање образовања и привреде и надам се да ће га пратити и друге успешне компаније које послују у нашем граду- изјавила је Дина Вучинић.

Организатори НИС олимпијаде из руског језика су Славистичко друштво Србије и Гимназија „Јован Јовановић Змај“, са Руским центром Фонда „Руски свет“ који се налази у тој гимназији, а манифестација се реализује уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“. Ово такмичење налази се у званичном календару Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а подржавају га Филолошки факултет у Београду и Филозофски факултет у Новом Саду. Међународни партнер ове манифестације је Државни универзитет „Лобачевски“ из Нижњег Новгорода.

Нови Сад, 28. мај 2022. године