Čitaj mi

ZAVRŠENA 9. NIS OLIMPIJADA IZ RUSKOG JEZIKA

Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić prisustvovala je ceremoniji svečanog zatvaranja i proglašenja pobednika 9. NIS olimpijade iz ruskog jezika, održanoj u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. Takmičenje je namenjeno učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, svih razreda srednjih škola i gimnazija, kao i studentima, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Ovogodišnja NIS olimpijada iz ruskog jezika u finalu je okupila oko 100 učenika koji su se nadmetali u četiri kategorije, u zavisnosti od uzrasta i poznavanja jezika.

Čestitajući pobednicima, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić je istakla da učešće velikog broja takmičara na događaju, čiji je cilј promovisanje i popularizacija ruskog jezika, pokazuje da je taj jezik prisutan i veoma prihvaćen od strane učenika i studenata koji su pokazali izuzetno znanje.

- Grad visoko vrednuje ulogu obrazovanja u društvu i ulažući preko 6,2 milijardi dinara iz svog budžeta kontinuirano radi na unapređivanju uslova i potencijala za razvoj obrazovanja u Novom Sadu. Mnogo nam znači što u toj misiji nismo sami i što jedna drušveno odgovorna kompanija kao što je NIS investira u mlade lјude. To je primer dobre prakse, kroz sinhronizovano funkcionisanje obrazovanja i privrede i nadam se da će ga pratiti i druge uspešne kompanije koje posluju u našem gradu- izjavila je Dina Vučinić.

Organizatori NIS olimpijade iz ruskog jezika su Slavističko društvo Srbije i Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, sa Ruskim centrom Fonda „Ruski svet“ koji se nalazi u toj gimnaziji, a manifestacija se realizuje uz podršku kompanije NIS, u okviru programa „Energija znanja“. Ovo takmičenje nalazi se u zvaničnom kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a podržavaju ga Filološki fakultet u Beogradu i Filozofski fakultet u Novom Sadu. Međunarodni partner ove manifestacije je Državni univerzitet „Lobačevski“ iz Nižnjeg Novgoroda.

Novi Sad, 28. maj 2022. godine