Читај ми

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ „ОСНАЖИВАЊЕ ЛОКАЛНИХ СИСТЕМА УПРАВЉАЊА ЈАВНОМ ИМОВИНОМ“

Поводом завршетка пројекта „Оснаживање локалних система управљања јавном имовином“ који у оквиру програма Exchange 5 спроводе Град Нови Сад и општине Апатин и Сремски Карловци, одржана je конференција за учеснике, у онлајн формату путем платформе Zoom.

Тим поводом, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић истакла је да је циљ пројекта унапређење рада локалне самоуправе, подизање транспарентности и ефикасности али и попис јавне својине и управљање истом.

- Оно што је Град Нови Сад урадио заједно са партнерским општинама у периоду трајања пројекта је унапређење система управљања јавном својином у смислу пописа комуналне инфраструктуре у дужини од око 50 километара. Такође је набављена ИТ опрема у циљу побољшања техничких капацитета општина, а организована је и едукација за 30 запослених у партнерским локалним самоуправама на теме из области уписа права јавне својине и управљања имовином. Пројекат је трајао две године што је изузетно кратак период за успостављање овако великог система, с обзиром на то да је пописано преко 50 километара комуналне инфраструктуре која је сада и у поступку озакоњења, односно у поступку уписа права јавне својине. Заиста смо сви презадовољни начином на који је овај пројекат вођен, као и резултатима истог – рекла је Мира Раденовић.

Кључне активности пројекта биле су формирање радних тела за попис комуналне инфраструктуре, организација едукације за запослене у партнерским локалним самоуправама на теме из области уписа права јавне својине и управљања имовином, набавка ИТ опреме, припрема техничке документације и извођење геодетских радова неопходних за легализацију непокретности, подношење захтева за упис права јавне својине, и ажурирање података у евиденцијама за управљање имовином у Граду Новом Саду и у општинама  Апатин и Сремски Kарловци, утврђивање вредности имовине као и организовање промотивних активности.

Пројекат „Оснаживање локалних система управљања јавном имовином” вредан je 242.860,18 евра, започет је 22. децембра 2018. године и трајао је 24 месеца. Реализован је у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).

Нови Сад, 17. децембар 2020. године