Čitaj mi

ZAVRŠEN PROJEKAT „OSNAŽIVANJE LOKALNIH SISTEMA UPRAVLJANJA JAVNOM IMOVINOM

Povodom završetka projekta „Osnaživanje lokalnih sistema upravljanja javnom imovinom“ koji u okviru programa Exchange 5 sprovode Grad Novi Sad i opštine Apatin i Sremski Karlovci, održana je konferencija za učesnike, u onlajn formatu putem platforme Zoom.

Tim povodom, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović istakla je da je cilj projekta unapređenje rada lokalne samouprave, podizanje transparentnosti i efikasnosti ali i popis javne svojine i upravljanje istom.

- Ono što je Grad Novi Sad uradio zajedno sa partnerskim opštinama u periodu trajanja projekta je unapređenje sistema upravljanja javnom svojinom u smislu popisa komunalne infrastrukture u dužini od oko 50 kilometara. Takođe je nabavljena IT oprema u cilju poboljšanja tehničkih kapaciteta opština, a organizovana je i edukacija za 30 zaposlenih u partnerskim lokalnim samoupravama na teme iz oblasti upisa prava javne svojine i upravljanja imovinom. Projekat je trajao dve godine što je izuzetno kratak period za uspostavljanje ovako velikog sistema, s obzirom na to da je popisano preko 50 kilometara komunalne infrastrukture koja je sada i u postupku ozakonjenja, odnosno u postupku upisa prava javne svojine. Zaista smo svi prezadovoljni načinom na koji je ovaj projekat vođen, kao i rezultatima istog – rekla je Mira Radenović.

Ključne aktivnosti projekta bile su formiranje radnih tela za popis komunalne infrastrukture, organizacija edukacije za zaposlene u partnerskim lokalnim samoupravama na teme iz oblasti upisa prava javne svojine i upravljanja imovinom, nabavka IT opreme, priprema tehničke dokumentacije i izvođenje geodetskih radova neophodnih za legalizaciju nepokretnosti, podnošenje zahteva za upis prava javne svojine, i ažuriranje podataka u evidencijama za upravljanje imovinom u Gradu Novom Sadu i u opštinama  Apatin i Sremski Karlovci, utvrđivanje vrednosti imovine kao i organizovanje promotivnih aktivnosti.

Projekat „Osnaživanje lokalnih sistema upravljanja javnom imovinom” vredan je 242.860,18 evra, započet je 22. decembra 2018. godine i trajao je 24 meseca. Realizovan je u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Novi Sad, 17. decembar 2020. godine