Читај ми

ЗАШТИТА НОВОГ САДА ОД ПОПЛАВА

Пројекат реконструкције и надвишења новосадског Кеја, чијем почетку радова данас присуствују Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић и градоначелник Новог Сада Игор Павличић, има за циљ да омогући да Нови Сад, први пут у историји, буде заштићен од поплава.

За реализацију овог обимног Пројекта биће потребно готово пола милијарде динара, па у његовом финансирању заједнички учествују Покрајина и Град, односно Фонд за капитална улагања, ЈП Завод за изградњу града, ЈКП Водовод и канализација и ЈВП Воде Војводине.

Радови који ће омогућити заштиту Новог Сада од „стогодишњих вода“ биће обављани по фазама, а својеврсни бедем града по завршетку радова биће висок 60 центиметара. У првој фази радиће се реконструкција насипа на десној обали канала Нови Сад – Савино село, од ушћа у Дунав па до Булевара цара Лазара, односно до насипа који је сада виши од шетне стазе и кејског зида.

Град планира да следећим пројектом изгради и читав „прстен“ око Новог Сада , са попречним насипима, чиме би се обезбедила и „друга одбрамбена линија“ града. Синхронизовано са извођењем радова на надвишењу круне насипа, за које је задужено ЈВП Воде Војводине, биће реконструисана водоводна мрежа и саобраћајна инфратсруктура. Водоводна мрежа биће реконструисана од Булевара Цара Лазара до Канала ДТД. Радове на рекоснтрукцији водиће ЈКП Водовод и канализација.

ЈП Завод за изградњу града задужен је за изградњу саобраћајних површина на Кеју жртава рације и Београдском кеју. На том простору биће изграђене привремене саобраћајне површине – аутобуске нише за туристичке аутобусе и то на месту два пристана за бродове, као и паркинг за путничке аутомобиле уз коловоз према Дунаву. Омиљено новосадско шеталиште биће богатије за пешачку, бициклистичку и трим стазу а биће изграђен и простор на коме ће по завршеку радова бити постављене клупе, корпе и нови цветни засади.

Радови који се изводе у овој фази износе 361 милион динара, а планирани рок је 120 дана колико је потребно Заводу за изградњу града за завршетак радова партерног уређења. Свој део посла ЈКП Водововод и канализација требало би да заврши за 35 дана, док ће Водама Војводине за финализацију радова на подизању одбрамбене линије бити потребно 85 дана. Испуњење задатих рокова, наводе извођачи, у великој мери ће зависити од временских услова, док ће јавна предузећа са своје стране пружити максимум да до пробијања рока не дође.