Čitaj mi

ZAŠTITA NOVOG SADA OD POPLAVA

Projekat rekonstrukcije i nadvišenja novosadskog Keja, čijem početku radova danas prisustvuju Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, ima za cilj da omogući da Novi Sad, prvi put u istoriji, bude zaštićen od poplava.

Za realizaciju ovog obimnog Projekta biće potrebno gotovo pola milijarde dinara, pa u njegovom finansiranju zajednički učestvuju Pokrajina i Grad, odnosno Fond za kapitalna ulaganja, JP Zavod za izgradnju grada, JKP Vodovod i kanalizacija i JVP Vode Vojvodine.

Radovi koji će omogućiti zaštitu Novog Sada od „stogodišnjih voda“ biće obavljani po fazama, a svojevrsni bedem grada po završetku radova biće visok 60 centimetara. U prvoj fazi radiće se rekonstrukcija nasipa na desnoj obali kanala Novi Sad – Savino selo, od ušća u Dunav pa do Bulevara cara Lazara, odnosno do nasipa koji je sada viši od šetne staze i kejskog zida.

Grad planira da sledećim projektom izgradi i čitav „prsten“ oko Novog Sada , sa poprečnim nasipima, čime bi se obezbedila i „druga odbrambena linija“ grada. Sinhronizovano sa izvođenjem radova na nadvišenju krune nasipa, za koje je zaduženo JVP Vode Vojvodine, biće rekonstruisana vodovodna mreža i saobraćajna infratsruktura. Vodovodna mreža biće rekonstruisana od Bulevara Cara Lazara do Kanala DTD. Radove na rekosntrukciji vodiće JKP Vodovod i kanalizacija.

JP Zavod za izgradnju grada zadužen je za izgradnju saobraćajnih površina na Keju žrtava racije i Beogradskom keju. Na tom prostoru biće izgrađene privremene saobraćajne površine – autobuske niše za turističke autobuse i to na mestu dva pristana za brodove, kao i parking za putničke automobile uz kolovoz prema Dunavu. Omiljeno novosadsko šetalište biće bogatije za pešačku, biciklističku i trim stazu a biće izgrađen i prostor na kome će po završeku radova biti postavljene klupe, korpe i novi cvetni zasadi.

Radovi koji se izvode u ovoj fazi iznose 361 milion dinara, a planirani rok je 120 dana koliko je potrebno Zavodu za izgradnju grada za završetak radova parternog uređenja. Svoj deo posla JKP Vodovovod i kanalizacija trebalo bi da završi za 35 dana, dok će Vodama Vojvodine za finalizaciju radova na podizanju odbrambene linije biti potrebno 85 dana. Ispunjenje zadatih rokova, navode izvođači, u velikoj meri će zavisiti od vremenskih uslova, dok će javna preduzeća sa svoje strane pružiti maksimum da do probijanja roka ne dođe.