Читај ми

ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД ИНТЕРНЕТ-КРИМИНАЛА

На трибини одржаној у Кисачу, ученици и наставници основне школе "Људовит Штур" упознали су се са опасностима које вребају на интернету и начином да се од њих заштите. Трибини „Заштита деце на интернету - превенција сајбер злостављања“ присуствовали су члан Градског већа за образовање Милан Ђукић, саветник министра за телекомуникације и информационо друштво Иван Трајковић, представница Центра за превенцију девијантног понашања младих Нови Сад Биљана Грујић и самостални полицијски инспектор МУП-а Републике Србије Радоје Вуковић.

На трибини је указано на низак степен заштићености најмлађих корисника интернета од појаве тзв. сајбер злостављања, као и на опасност која се повећава са порастом броја деце која користе сајтове за дружење.

- Пошто деца све више користе интернет, како за обављање школских задатака, тако и за забаву, од кључне је важности учинити употребу интернета сигурном. Због тога је неопходна перманентна едукација деце, али и родитеља, о начинима на које се могу заштитити од интернет узнемиравања, односно злостављања - рекао је Милан Ђукић.

Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић је прогласила 2009. годином заштите деце на интернету, када је и почела кампања "Кликни безбедно". Сајт www.kliknibezbedno.rs је грађанима Србије доступан од почетка кампање и на њему се могу пронаћи едукативно-забавни садржаји за децу и родитеље везани за безбедност деце у виртуелном окружењу. 

Нови Сад, 4. децембар 2009. године