Čitaj mi

ZAŠTITA DECE OD INTERNET-KRIMINALA

Na tribini održanoj u Kisaču, učenici i nastavnici osnovne škole "Ljudovit Štur" upoznali su se sa opasnostima koje vrebaju na internetu i načinom da se od njih zaštite. Tribini „Zaštita dece na internetu - prevencija sajber zlostavljanja“ prisustvovali su član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić, savetnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo Ivan Trajković, predstavnica Centra za prevenciju devijantnog ponašanja mladih Novi Sad Biljana Grujić i samostalni policijski inspektor MUP-a Republike Srbije Radoje Vuković.

Na tribini je ukazano na nizak stepen zaštićenosti najmlađih korisnika interneta od pojave tzv. sajber zlostavljanja, kao i na opasnost koja se povećava sa porastom broja dece koja koriste sajtove za druženje.

- Pošto deca sve više koriste internet, kako za obavljanje školskih zadataka, tako i za zabavu, od ključne je važnosti učiniti upotrebu interneta sigurnom. Zbog toga je neophodna permanentna edukacija dece, ali i roditelja, o načinima na koje se mogu zaštititi od internet uznemiravanja, odnosno zlostavljanja - rekao je Milan Đukić.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić je proglasila 2009. godinom zaštite dece na internetu, kada je i počela kampanja "Klikni bezbedno". Sajt www.kliknibezbedno.rs je građanima Srbije dostupan od početka kampanje i na njemu se mogu pronaći edukativno-zabavni sadržaji za decu i roditelje vezani za bezbednost dece u virtuelnom okruženju.

 Novi Sad, 4. decembar 2009. godine