Читај ми

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић сазвао је седницу Градског штаба за ванредне ситуације којом је председавао заменик градоначелника Срђан Кружевић.

Због последица синоћних падавина, на седници су поднети извештаји свих релеватних чинилаца и служби укључених у процес успостављања проходности водених корита и насипа, са посебним освртом на Футог, Ветерник и Клису у којима су забележене највеће последице падавина.

Констатовано је да је Град Нови Сад у току јучерањег дана и током ноћи адекватно одговорио како људством, тако и механизацијом јавних, јавно-комуналних предузећа и установа, и других привредних субјеката укључених у систем одбране од поплава.

На седници је речено да Град Нови Сад има довољно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода и да су бујични потоци прочишћени улагањем великих средстава из буџета града у претходном периоду у превентивне сврхе, што је уродило плодом и нису констатоване поплаве на сремској страни града што је раније био случај. Апеловано је на грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

Како су саопштили представници Републичког хидрометоролошког завода киша је падала просечно 116,2 литра по квадратном метру што је веома висока вредност и представља најближу измерену вредност оној из маја 2015. године када је забележено чак 122 l/m2. Они су напоменули и да киша није била очекивана, али и да се кишни циклон удаљава и да ће у току дана Нови Сад захватити само блага киша у поподневним часовима, док је водостај стабилан.

Донети су закључци да се налаже Градској управи за инспекцијске послове да обилази територије месних заједница које су биле највише захваћене временским непогодама, затим да се налаже привредном друштву „Циклонизација“ да хитно изврши дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију на територији тих месних заједница када се за то стекну услови, док се последњи закључак односи на давање налога свим јавно-комуналним преузећима да се са свих површина у граду погођених обилним падавинама отклоне последице.

Нови Сад, 30. јун 2018. године