Čitaj mi

ZASEDAO GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sazvao je sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

Zbog posledica sinoćnih padavina, na sednici su podneti izveštaji svih relevatnih činilaca i službi uklјučenih u proces uspostavlјanja prohodnosti vodenih korita i nasipa, sa posebnim osvrtom na Futog, Veternik i Klisu u kojima su zabeležene najveće posledice padavina.

Konstatovano je da je Grad Novi Sad u toku jučeranjeg dana i tokom noći adekvatno odgovorio kako lјudstvom, tako i mehanizacijom javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova, i drugih privrednih subjekata uklјučenih u sistem odbrane od poplava.

Na sednici je rečeno da Grad Novi Sad ima dovolјno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda i da su bujični potoci pročišćeni ulaganjem velikih sredstava iz budžeta grada u prethodnom periodu u preventivne svrhe, što je urodilo plodom i nisu konstatovane poplave na sremskoj strani grada što je ranije bio slučaj. Apelovano je na građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

Kako su saopštili predstavnici Republičkog hidrometorološkog zavoda kiša je padala prosečno 116,2 litra po kvadratnom metru što je veoma visoka vrednost i predstavlјa najbližu izmerenu vrednost onoj iz maja 2015. godine kada je zabeleženo čak 122 l/m2. Oni su napomenuli i da kiša nije bila očekivana, ali i da se kišni ciklon udalјava i da će u toku dana Novi Sad zahvatiti samo blaga kiša u popodnevnim časovima, dok je vodostaj stabilan.

Doneti su zaklјučci da se nalaže Gradskoj upravi za inspekcijske poslove da obilazi teritorije mesnih zajednica koje su bile najviše zahvaćene vremenskim nepogodama, zatim da se nalaže privrednom društvu „Ciklonizacija“ da hitno izvrši dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na teritoriji tih mesnih zajednica kada se za to steknu uslovi, dok se poslednji zaklјučak odnosi na davanje naloga svim javno-komunalnim preuzećima da se sa svih površina u gradu pogođenih obilnim padavinama otklone posledice.

Novi Sad, 30. jun 2018. godine