Читај ми

ЗАЛИВНИ СИСТЕМ НА БУЛЕВАРУ ЕВРОПЕ И ПЕТХИЉАДИТО СТАБЛО У ПАШИЋЕВОЈ УЛИЦИ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и диркторка Републичког фонда за заштиту животне средине Жељка Јуракић обишли су радове на озелењавању кружног тока и изградњи заливног система на Булевару Европе, а потом су обишли радове на озелењавању Пашићеве улице, који представљају последњу фазу уређења те улице. Том приликом, а у оквиру акције "Садња 10 000 нових стабала", посађено је и петхиљадито стабло.

- Заливни систем поставља се дуж целог Булевара Европе и биће завршен до краја године. Он треба да обезбеди бржи раст зеленила и мање трошкове за одржавање. Где год будемо могли постављаћемо заливне системе јер то је добра пракса у свим развијеним европским градовима.У једном од најстаријих делова града завршили смо комплетно уређење Пашићеве улице и сада је озелењавамо. До краја године очекујемо да ће у граду бити 10 посто зеленила, тако да добро напредујемо ка остварењу европског стандарда који износи 20 посто зелених површина – нагласио је градоначелник Павличић.

- Такође се интензивно ради на чишћењу локација око прилазних путева Новом Саду како би припремили терен за садњу пар стотина садница и у тим деловима града. Све те активности допринеће квалитету живота у Новом Саду, јер свако дрво је значајно за пречишћавање ваздуха, али и за заштиту од буке – истакла Жељка Јуракић.

У Пашићевој улици, почетком октобра, по завршетку радова на замени канализационе и водоводне инсталације, јавно-комунално предузеће "ПУТ" је започео путарске радове. Након рушења постојеће асфалтне конструкције у комплетном профилу Пашићеве, до Трга Марије Трандафил постављене су бетонске плоче у дужини од 184 м и урађено је пресвлачење преосталог дела коловоза новим асфалтним слојем. Укупном дужином од 316 метара постављени су нови ивичњаци и бехатон плоче у зони пешачких стаза (око 2400 метара квадратних), изграђено је око 60 паркинг места, постављене су нове инсталације за јавну расвету и стубови јавне расвете. У овој улици, где преовладава бетон и где постоји опасност од оштећења подземних инсталација, дрвеће се сади у усправно постављене цеви, како коренов систем временом не би могао да оштети инсталације. На Булевару Европе посађено је 3600 квадратних метара травњака, 500 садница храста, 231 стабло граба и 968 садница украсног шибља. Кружни ток је оплемењен са 3 пирамидална граба, 6 стабала дуда, 1240 садница украсног шибља, подигнут је травњак површине 883 квадратна метра, посађено је 990 садница сезонског цвећа, а у плану је садња и 1260 ружа.

Нови Сад, 28. новембар 2011. године