Čitaj mi

ZALIVNI SISTEM NA BULEVARU EVROPE I PETHILJАDITO STABLO U PAŠIĆEVOJ ULICI

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i dirktorka Republičkog fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić obišli su radove na ozelenjavanju kružnog toka i izgradnji zalivnog sistema na Bulevaru Evrope, a potom su obišli radove na ozelenjavanju Pašićeve ulice, koji predstavljaju poslednju fazu uređenja te ulice. Tom prilikom, a u okviru akcije "Sadnja 10 000 novih stabala", posađeno je i pethiljadito stablo.
 

- Zalivni sistem postavlja se duž celog Bulevara Evrope i biće završen do kraja godine. On treba da obezbedi brži rast zelenila i manje troškove za održavanje. Gde god budemo mogli postavljaćemo zalivne sisteme jer to je dobra praksa u svim razvijenim evropskim gradovima.U jednom od najstarijih delova grada završili smo kompletno uređenje Pašićeve ulice i sada je ozelenjavamo. Do kraja godine očekujemo da će u gradu biti 10 posto zelenila, tako da dobro napredujemo ka ostvarenju evropskog standarda koji iznosi 20 posto zelenih površina – naglasio je gradonačelnik Pavličić.

- Takođe se intenzivno radi na čišćenju lokacija oko prilaznih puteva Novom Sadu kako bi pripremili teren za sadnju par stotina sadnica i u tim delovima grada. Sve te aktivnosti doprineće kvalitetu života u Novom Sadu, jer svako drvo je značajno za prečišćavanje vazduha, ali i za zaštitu od buke – istakla Željka Jurakić.

U Pašićevoj ulici, početkom oktobra, po završetku radova na zameni kanalizacione i vodovodne instalacije, javno-komunalno preduzeće "PUT" je započeo putarske radove. Nakon rušenja postojeće asfaltne konstrukcije u kompletnom profilu Pašićeve, do Trga Marije Trandafil postavljene su betonske ploče u dužini od 184 m i urađeno je presvlačenje preostalog dela kolovoza novim asfaltnim slojem. Ukupnom dužinom od 316 metara postavljeni su novi ivičnjaci i behaton ploče u zoni pešačkih staza (oko 2400 metara kvadratnih), izgrađeno je oko 60 parking mesta, postavljene su nove instalacije za javnu rasvetu i stubovi javne rasvete. U ovoj ulici, gde preovladava beton i gde postoji opasnost od oštećenja podzemnih instalacija, drveće se sadi u uspravno postavljene cevi, kako korenov sistem vremenom ne bi mogao da ošteti instalacije. Na Bulevaru Evrope posađeno je 3600 kvadratnih metara travnjaka, 500 sadnica hrasta, 231 stablo graba i 968 sadnica ukrasnog šiblja. Kružni tok je oplemenjen sa 3 piramidalna graba, 6 stabala duda, 1240 sadnica ukrasnog šiblja, podignut je travnjak površine 883 kvadratna metra, posađeno je 990 sadnica sezonskog cveća, a u planu je sadnja i 1260 ruža.

Novi Sad, 28. novembar 2011. godine