Читај ми

ЗА ЛЕПШИ УЛАЗ У НОВИ САД И БОЉУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, директорица Фонда за заштиту животне средине Републике Србије Жељка Јуракић и директорица ЈКП Градско зеленило Наташа Рашета обишли су  радове на планском озелењавању и подизању ветрозаштитних појасева у зони магистралног пута М-7.

 

У оквиру тих радова до сада је очишћен терен од отпадног материјала, корова, депонија шута и грађевинског материјала, а скинут је и слој песка. Нанет је хумус дебљине 40 центиметара. После топљења снега настављени су радови и ископане јаме за садњу 895 стабала платана. До овог тренутка посађена су 392 стабла, по завршетку садње следи постављање травњака површине око 150.000 квадратних метара и садња 6300 садница украсног шибља.

 

- Захваљујући Фонду за заштиту животне средине Републике Србије на излазу из Новог Сада ка Каћкој петљи имамо једну од највећих инвестиција када је реч о озелењавању Града. На потезу од 2 км засађен је двојни ред платана, старости од 6 до 7 година, са једне стране пута, а у другој фази садиће се и са друге стране. Реализацијом овог пројекта улаз у Нови Сад имаће сасвим другачији изглед, а допринећемо и кавалитету животне средине – нагласио је градоначелник Павличић.

 

- Фонд је наставио добру сарадњу са Новим Садом и захваљујући томе средиће се део града где је било много депонија. Надамо се да ће суграђани, када виде колико је уложено труда и средстава да се побољша квалитет животне срдине, престати да уз пут одлажу смеће – изјавила је Жељка Јуракић.

 

Радове на подизању ветрозаштитних појасева у зони магистралног пута М-7 финансира Фонд за заштиту животне средине Републике Србије са 152,87 милиона динара. Како је објаснила директорица ЈКП Градско зеленило Наташа Рашета реч је о веома прометној саобраћајници са дневном фреквенцијом од око 33.000 возила, а близина Рафинерије нафте такође негативно утиче на квалитет животне средине на овом подручју. Она је такође истакла да ће зеленило које је пројектовано допринети смањивању брзине ветра за 40-50%,  може да снизи летње температуре за 3-4 степена, док украсно шибље има улогу упијања издувних гасова при површини земље.

 

Нови Сад, 27. март 2012. године